Даје се на знање (Коштуници и целом свету)

Млађан Динкић Треба укључити разум, искључити емоције и донети одлуке у корист Србије и грађана Србије – па чак и у корист гласача Томислава Николића, који је у својој кампањи имао један део проевропске приче. Више него премијер, што је парадокс.

Млађан Динкић, председник Г17 Плус, 06. фебруар 2008, РТС

Завијање у бело

Борис Тадић Србија ће бранити територијални интегритет достојанствено на начин једне европске земље.

Борис Тадић, у Минхену, 09. фебруар 2008, "Танјуг"

Легитимисање легалиста

Томислав Николић Тражим да се уозбиље и Коштуница и Тадић. Коштуница да закаже седницу Владе, па како год да прође на том гласању, а Тадић да омогући председнику парламента да закаже седницу на којој би се расправљало о судбини Космета. Не може се бежати од институција. Једноставно, оне се морају поштовати и кад гласају онако како вам одговара и кад гласају против.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, о дилеми прво заседање Скупштине или седница Владе, за франкфуртске "Вести", 09. фебруар 2008, "Танјуг"

Жив (политички) живот

Јово Бакић ДСС хоће да игра пресудну улогу у српској политичкој сцени и као изговор наводи Косово, а нема политичку снагу у бирачком телу. То је политички хохштаплерај Војислава Коштунице лично и његове странке.

Јово Бакић, социолог, 09. фебруар 2008, "Бета"

Принципијелна некоректност

Драган Шормаз Зоран Живковић је политичка нула, био је бедан и маргиналан председник Владе, који једино што је успео да уради јесте то да за вредност једног фудбалског стадиона прода 'Сартид'.

Драган Шормаз, посланик ДСС-а, 09. фебруар 2008, према "Газети"

Зло у неприродној количини

Душан Савић Све што не ваља у Европи налази се у Европској унији.

Душан Савић, бивши фудбалер, 09. фебруар 2008, према листу "Ало!"

Апсолутно компетентан за доживотну робију

Војислав Шешељ Ја сам вам рекао да мени највише одговара доживотна робија, то је мој циљ, и нема потребе да ви бринете сад како ћу ја то извести.

Војислав Шешељ, у Хашком трибуналу, 08. фебруар 2008, "Политика"

Завијање у бело

Расим Љајић Искрен да будем, више се сада плашим нас него Брисела.

Расим Љајић, министар рада и социјалне политике, 08. фебруар 2008, "Полиграф" ТВ "Б92"

Жив (политички) живот

Томислав Николић Ама, Влада не сме да падне!

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 08. фебруар 2008, "Прес"

Нема Одступања, има спречавања?

Изјаве.нет Изузетно важно да изложба буде омогућена у часу када су демократија, толеранција и отвореност Београда и Србије преко потребни.

Вида Кнежевић, кустос галерије, о изложби приштинских уметника коју су спречили припадници Образа, 08. фебруар 2008, "Б92"

Нема Одступања, има спречавања?

Изјаве.нет Ја живим у Приштини, где је Адем Јашари икона. То у нашем балканском контексту говори пуно, али, када се овај рад представио у Немачкој или некој другој земљи, то је скроз друга прича, јер не представља албанског хероја, већ балканског ратника.

Дрен Малићи, аутор поцепане слике "Лицем у лице", на којем је представљен Адем Јашари, 08. фебруар 2008, "Б92"

Нема Одступања, има спречавања?

Жене у црном Ово није први пут да припадници Образа и сличне клерофашистичке организације онемогућавају легитимне и легалне акције и иницијативе грађана. [...] Преовлађујућа националистичка идеологија Владе и Парламента најодговорнија је за производњу мржње и нестабилности у Србији.

Жене у црном, саопштење о изложби приштинских уметника коју су спречили припадници Образа, 08. фебруар 2008, "Бета"

Трагедија шалтерског службеника

Љубомир Михајловић Не знам. То је било давно. Звезда је велики клуб, са великим угледом. Можда су обманули шалтерског радника. Да сам знао за то, истерао бих и њега и себе са посла.

Љубомир Михајловић, бивши директор "Комерцијалне банке", на питање "како се десило да неко отвори девизни рачун на туђе име и без његова знања", 08. фебруар 2008, "Блиц"

Предбрачни (не)споразум

Оли Рен Морам да кажем да ме је, не тако давно, Коштуница питао да погурам процес Србије ка европским интеграцијама и да не повезујем питање ЕУ и Косова. Разочаран сам што се Коштуница одрекао сопственог става. Неки политичари, рекао бих, већ траже развод, а још ни венчање није договорено – то је за жаљење.

Оли Рен, европски комесар за проширење, 06/07. фебруар 2008, "Б92/Политика"

Завијање у бело

Млађан Динкић Ни Борис Тадић ни ја никада нећемо одустати од европских интеграција јер не желимо да завијемо грађане Србије у црно. Ја постављам питање: ако су сви око нас у Европској унији, ако сви наши грађани хоће да путују, хоћемо ли да им то забранимо? Хоћемо ли да забранимо да Партизан игра са Панатинаикосом?

Млађан Динкић, председник Г17 Плус, 07. фебруар 2008, "Бета"

Завијање у бело

Владимир Тодорић Ако неко мисли да ће одбијањем политичког споразума да сачува Косово, тај треба да прегледа главу. Ово је играње са будућношћу земље са циљем да странка која пропада покаже своје јадне мале мишиће.

Владимир Тодорић, саветник Божидара Ђелића, 07. фебруар 2008, "Политика"

Завијање у бело

Слободан Самарџић Садржина споразума је једно велико ништа. Једно дупло голо. Ту нема апсолутно ничега што би Србији било интересантно. [...] Састаћу се са Штефаном Ленеом [саветником Хавијера Солане]. Па, поздравићу га, знате, увек се ми фино... Мислим, видите, не могу сада да на конференцији за штампу кажем шта ћу са Ленеом говорити. Ако му неко то преведе, он можда и неће хтети да се види са мном. Просто прочита и каже – 'фала, да не губим време'

Слободан Самарџић, министар за Косово и Метохију, конференција за новинаре, 07. фебруар 2008, "Б92"

Жив (политички) живот

Предраг Бубало Парламентарни избори су страначко питање, тиме се не бавим.

Предраг Бубало, министар трговине и услуга из ДСС-а, 07. фебруар 2008, "Б92"

Жив (политички) живот

Мирко Цветковић Живот мора да иде даље.

Мирко Цветковић, министар финансија из ДС-а, 07. фебруар 2008, "Политика"

Принципијелна некоректност

Млађан Динкић Некоректан је онај ко је написао прекјучерашње изјаве премијера Коштунице и министра инфраструктуре Велимира Илића – да је тај споразум [са ЕУ] обмана. Није споразум обмана већ та изјава.

Млађан Динкић, министар економије и регионалног развоја, 07. фебруар 2008, "Политика"

Принципијелна некоректност

Бранислав Ристивојевић Динкић је најгрубље обмануо јавност када је рекао да потпредседник Владе може да сазове седницу Владе.

Бранислав Ристивојевић, саветник Војислава Коштунице, 07. фебруар 2008, "Политика"

Принципијелна некоректност

Зоран Живковић То значи да, ако Коштуница не закаже седницу, министри из ДС-а треба да поднесу оставке, с образложењем да не желе да учествују у Влади чији председник очигледно није способан да води ту владу. Или је болестан ментално, па не може да ради, или ради намерно то да неће да закаже седницу Владе, што је дестабилизација државе. Е, па сад, очистите се, ви господо из ДС-а, од Војислава Коштунице, ако сте се очистили од мене, ако је то добро за Србију и ДС – одлично!

Зоран Живковић, бивши премијер Србије, 07. фебруар 2008, "Полиграф" ТВ "Б92"

Шта је то у српском бићу што га води према...

Владимир Беба Поповић Ратко Младић никада неће бити изручен Хагу јер Србијом данас владају они који тврде да је суђење Младићу – суђење и њиховој идеологији, односно САНУ, СПЦ и суђење српском бићу.

Владимир Беба Поповић, бивши шеф Бироа за комуникације, 07. фебруар 2008, "Слободна Босна"

Шта је то у српском бићу што га води према...

Владимир Беба Поповић Политичку подршку извршиоцима [убиства Зорана Ђинђића] дао је кабинет Војислава Коштунице. Намера пучиста, са Коштуницом на челу, била је да се Зораново убиство прикаже као обрачун мафије и од тога не одустају ни дан данас.

Владимир Беба Поповић, бивши шеф Бироа за комуникације, 07. фебруар 2008, "Слободна Босна"

Нема Одступања, има спречавања?

Б92 Изложба 'Одступање' представља део продукције младих уметника и уметница из Приштине, која преиспитује националне и родне идентитет дефинисаних балканским особеностима, доктрине суверености, конфликте глобалних безбедносних савеза, национализме, услове и последице евроатлантских интеграција као и учвршћивања капитализма.

Б92, о изложби приштинских уметника коју су спречили припадници Образа, 07. фебруар 2008

Апсолутно компетентан за доживотну робију

Војислав Шешељ Томић је апсолутно некомпетентан... Да би био вештак, његово знање би морало бити веће од мог. О идеологији Велике Србије као експерт морао би сведочити бар академик, а мени нађоше овог који би једва могао да буде асистент.

Војислав Шешељ, у Хашком трибуналу, о сведоку Иву Томићу, француском магистру славистике, 06. фебруар 2008, "Бета"

Ала је глупо (не) заборавит његов број

Томислав Николић Војислав Коштуница ме је назвао око пола једанаест те [изборне] ноћи. Био је у влади. Честитао ми је изборни резултат и захвалио се на изјави која је те ноћи смирила Србију.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 06. фебруар 2008, "Курир"

Ала је глупо (не) заборавит његов број

Драган Шормаз Ако је честитала партија, шта је онда радио Коштуница, који је председник странке? Наравно да је честитао. Тврдње ДС-а да им није честитао Војислав Коштуница потенцирају да би се људи бавили тим питањем, а не горућим: Косовом и Метохијом.

Драган Шормаз, посланик ДСС-а, 06. фебруар 2008, "Курир"

Ала је глупо (не) заборавит његов број

Срђан Миливојевић Познајем људе који су запослени у кабинету Бориса Тадића – реч је о искусним професионалцима који знају да се јаве на телефон, и да прочитају телеграм, и ћирилични и латинични, и на свим светским језицима. Они као и Борис Тадић, најбоље знају да име Војислава Коштунице, међу милионима који су честитали, сигурно не би промакло.

Срђан Миливојевић, посланик ДС-а, 06. фебруар 2008, "Курир"

Даје се на знање (Коштуници и целом свету)

Оливер Дулић Морам да обавестим премијера Коштуницу да су избори завршени и да је победио Борис Тадић. То је признао чак и Томислав Николић, и честитали су један другом. И да га позовем да он утиче на своје чланове РИК-а да се не поништавају резултати на три бирачка места и да се не уђе у нове изборе, јер ће то само да одложи нешто што је неминовно, а то је потврђивање коначних резултата. Мислим да би било лоше да се премијер Коштуница сада укључи у председничке изборе.

Оливер Дулић, председник Скупштине, 06. фебруар 2008, "Вечерње новости"

Завијање у бело

Велимир Илић Ако се Божидар Ђелић дрзне да потпише политички споразум са ЕУ, онда пада Влада. Ђелића ћемо у том случају прогласити за издајника. [...] Народњачка коалиција више никада не би ушла у савез са ДС и Г 17 Плус.

Велимир Илић, председник НС-а, 06. фебруар 2008, "Вечерње новости"

Легитимисање легалиста

Борис Тадић Да бисмо очували стабилност државе, неопходно је да све државне институције раде свој посао и нико не сме да, због страначких ставова, опструира рад државних органа. Не може рад Владе да зависи од било чије воље, нити Скупштина може да замени Владу Србије.

Борис Тадић, председник Србије, о дилеми прво заседање Скупштине или седница Владе, 06. фебруар 2008, "Бета"

Легитимисање легалиста

Војислав Коштуница За заказивање седнице Скупштине није неопходно мишљење Владе Србије. Влада Србије је дубоко подељена по том питању, а председник Скупштине има уставну обавезу да закаже седницу Скупштине на којој би се посланици изјаснили о одлуци ЕУ да пошаље мисију на Косово.

Војислав Коштуница, председник Владе, о дилеми прво заседање Скупштине или седница Владе, 06. фебруар 2008, "Бета"

Легитимисање легалиста

Изјаве.нет У критичним моментима за државу, и ако премијер Војислав Коштуница оцењује да је угрожен територијални интегритет и суверенитет Србије, природно је да Влада одржи седницу и изјасни се о том питању.

кабинет Бориса Тадића, саопштење о дилеми прво заседање Скупштине или седница Владе, 06. фебруар 2008, "Танјуг"

Зло у неприродној количини

Ненад Чанак Не постоји човек који је више кршио закон од Војислава Коштунице у овој земљи, а да није иза решетака или испод земље.

Ненад Чанак, председник ЛСВ-а, 06. фебруар 2008, "Проблем" ТВ "Студија Б"

Четник у природној величини

Драгољуб Којчић То је била једна метафора којом сам хтео да изразим своју симпатију према господину [Ивици] Дачићу, за кога мислим да је добар патриота. То што сам рекао да је [четник] у тетрапаку – јер није 'један кроз један', није овако директно као ја.

Драгољуб Којчић, као председник Политичког савета Нове Србије, 06. фебруар 2008, "Проблем" ТВ "Студија Б"

Ала је глупо (не) заборавит његов број

Велимир Илић Ако питате да ли смо честитали министрима из ДС-а и Г17 Плус, рећи ћу вам отворено да нисмо! Уосталом, шта ту има да се честита, сви смо и очекивали да победи Тадић. Нисам [ни ја лично честитао Тадићу]! Па, он мени треба да честита јер је победио захваљујући мојим гласовима које сам освојио у првом кругу! Према томе, ја очекујем да се он мени јави и да ми каже: 'Хвала, Вељо'!

Велимир Илић, председник НС-а, 05. фебруар 2008, "Прес"

Завијање у бело

Војислав Коштуница Одлука о противправном слању мисије значи да ЕУ, заједно са албанским сепаратистима, противно свим начелима међународног права, ствара лажну албанску државу на територији Србије. Због тога предлог ЕУ да са Србијом потпише политички споразум, док ЕУ истовремено шаље мисију да распарча нашу државу, представља обману, са циљем да Србија, стављајући свој потпис на споразум са ЕУ, заправо потпише сагласност на независност Косова и постане прва држава која је индиректно признала независно Косово.

Војислав Коштуница, председник Владе, 05. фебруар 2008, "Б92"

Жив (политички) живот

ЛДП Само два дана после победе европске Србије на председничким изборима, јасно је да је заједнички захтев ДСС, СРС и СПС за одржавање скупштинске седнице, покушај да се преузме власт без избора и да се спречи европски пут Србије. Позивање Томислава Николића на разговоре у изборној ноћи, као и дводневно ћутање и оклевање Бориса Тадића да затражи превремене парламентарне изборе, отворили су пут Војиславу Коштуници да узурпира изборни резултат.

ЛДП, у саопштењу, 05. фебруар 2008, "Б92"

Жив (политички) живот

Драган Тодоровић Кад се промени власт њима [Динкићу и министрима из Г17] не остаје ништа друго него да спакују ћебад и основна средства за хигијену и да погледају правди у очи.

Драган Тодоровић, потпредседник СРС-а, 05. фебруар 2008, "Курир"

Сви побеђују, само Борис добија

Томислав Николић Борис Тадић је највероватније победио са око два одсто више гласова и ја му честитам на победи. Волео бих да све ноћас остане мирно и да оно што смо успели да изведемо скоро 70 одсто бирача, буде слика Србије која ће отићи у свет. [...] Жао ми је што је страх надвладао на овим изборима и што ће страховлада да води Србију још неко време.

Томислав Николић, председнички кандидат СРС-а, изборна ноћ, 04. фебруар 2008, "Глас јавности"

Даје се на знање (Коштуници и целом свету)

Горан Свилановић Ако премијер заиста жели добро Србији, једини његов добар потез била би оставка и избор нове владе у парламенту.

Горан Свилановић, функционер Пакта за стабилност југоисточне Европе, 04. фебруар 2008, "Б92"

Зло у неприродној количини

Небојша Крстић Једна од те две реалности отвориће се данас, у понедељак, 4. фебруара, и биће то тренутак туширања хладном водом и анализе учинка свих фактора српске политичке сцене. Чекам да видим шта кажу аналитичари. Чекам да чујем од Вукадиновића како се осећа у загрљају Бебе Поповића. Чекам да Антонић напише шта мисле он и Биљана Ковачевић-Вучо. И тако даље и у том смислу.

Небојша Крстић, саветник Бориса Тадића, 04. фебруар 2008, "Политика"

Сви побеђују, само Борис добија

Борис Тадић Победили смо сви заједно. Показали смо какви су демократски потенцијали Србије, то смо показали и многим европским земљама. Србија је сјајна демократска земља, има велику будућност. Међутим, није време за велико славље, већ за велики рад. Чека нас изградња стабилности, европске визије, за све етничке заједнице и за српски народ.

Борис Тадић, председник Србије, изборна ноћ, 03. фебруар 2008, "Б92"

Зло у неприродној количини

Срђан Миливојевић Човек сам који има савршени мир, добро лупам шамаре и могу да спречим свако сексуално узнемиравање.

Срђан Миливојевић, посланик ДС-а, 03. фебруар 2008, "Курир"