Јединствени у неслагању

Војислав Коштуница Влада Србије не функционише и у понедељак ће упутити образложен предлог председнику Србије да распише ванредне изборе за 11. мај. Влада нема јединствену политику око суштинског питања – Косова и Метохије у саставу Србије. Ако Влада нема јединствену политику, не може да функционише, то је крај Владе и враћамо мандат народу.

Војислав Коштуница, конференција за новинаре у Влади Србије, 08. март 2008, "Б92"

Јединствени у неслагању

Борис Тадић Када добијем одлуку Владе, расписаћу изборе у складу са уставним овлашћењима. Не слажем се са оценом да Влада Србије нема јединствену државну политику према Косову у саставу Србије, сматрам да Влада Србије нема јединствен став око европске и економске перспективе Србије и њених грађана.

Борис Тадић, председник Србије, 08. март 2008, "Танјуг"

Јединствени у неслагању

Душан Павловић Изузетна и помало неочекивана рационалност од премијера и то овог пута топло поздрављам.

Душан Павловић, доцент београдског Факултета политичких наука, на вест о "крају Владе", 08. март 2008, РТС

Јединствени у неслагању

Слободан Антонић Мислио сам да ће се постићи компромис, баш са становишта елементарног патриотизма. Поставља се питање како ће земља са распуштеном скупштином и владом у оставци, са тог становишта нисам сигуран да је ово најбоље решење. Са становишта дугорочне рационалности, можда је ово добро време...

Слободан Антонић, социолог, , на вест о "крају Владе", 08. март 2008, РТС

Јединствени у неслагању

Милан Милошевић То је завршни чин једне коалиције, једне Владе. Клијенти разних партија и они који су се мало ухлебили биће нерасположени, али ће ући у нову наду за нову расподелу – у мају или јуну неко нови ће да ставља златан зуб...

Милан Милошевић, новинар "Времена", на вест о "крају Владе", 08. март 2008, РТС

А од НАТО-а... независност!

Масимо Д'Алема Независност није рођена из унилатералне иницијативе народа на Косову, већ је настала унутар НАТО-а. Да је била реч о унилатералном акту, нико не би узео у разматрање проглашење независности.

Масимо Д'Алема, министар спољних послова Италије, 07. март 2008, "Вечерње новости"

Прави патриотизам за лажне почетнике

Димитриј Рупел На Балкану још има лажних дилема када се говори о односу са НАТО-ом и ЕУ. Слушамо од неких држава: ако морамо да бирамо између ЕУ и Косова, онда смо за Косово... ако морамо да бирамо између пријатељства с Русијом и пријатељства с ЕУ, онда смо за Русију.

Димитриј Рупел, министар спољних послова Словеније, 07. март 2008, "Вечерње новости"

Прави патриотизам за лажне почетнике

Бранислав Ристивојевић Пошто је Словенија противправно признала лажну државу на територији Србије, Димитриј Рупел се усуђује да нам дрско држи лекцију о постојању лажних дилема. Најоштрије осуђујемо ове непримерене изјаве и било би неопходно да, сагласно међународној пракси опхођења између држава, уприличи свој тон када говори о Србији.

Бранислав Ристивојевић, саветник Војислава Коштунице, 07. март 2008, "Вечерње новости"

Ој Европо, из три дела, поново ћеш бити цела

Војислав Коштуница Више немам поверења у досадашње коалиционе партнере ДС и Г17 плус да се искрено боре за очување Косова. Влада Србије је у великој кризи јер није било спремности да донесемо одлуку да ћемо заједнички чврсто инсистирати да Србија само као целовита држава са Косовом може постати члан ЕУ.

Војислав Коштуница, председник Владе, 07. март 2008, "Танјуг"

Решење за (владино) освежење

Велимир Илић Стварно ми је доста њихових уцена, Борис Тадић мора мало да спусти лопту! Могу они да траже изборе, али можемо и ми да предложимо реконструкцију Владе. Да је мало освежимо, да избацимо Млађана Динкића и наставимо даље. Само, пре тога председник мора да се изјасни да ли је тачно да Динкић ужива његову личну заштиту, јер се тиме лидер Г17 отворено хвали, а нас из 'народњачке коалиције' назива 'колективним лудацима'. Ма, нисмо ми луди, него је Динкић дефинитивно пролупао.

Велимир Илић, министар за инфраструктуру, 07. март 2008, "Прес"

Решење за (владино) освежење

Велимир Илић Ми се не плашимо избора. Само мислимо да је у неком наредном периоду за државу боље да појединци смире политичке страсти, да очистимо власт од разних 'динкићеваца'... Морам [о Динкићу], док га не истерамо... Знате ли ви да је он убио Владу, ишчупао јој срце! Слушам га и не могу да верујем. За њега је важније тамо неко скијалиште крај Јагодине, него Коридор! Тај пропали скијаш је дао милион евра за градњу једне уличице у Лозници! Немам ништа против, али нека те паре да из свог џепа.

Велимир Илић, министар за инфраструктуру, 07. март 2008, "Прес"

Ој Европо, из три дела, поново ћеш бити цела

Дејан Вук Станковић Коштуници је Медведев ближи него Тадић. С новим председником Русије он нема ни психичких ни психолошких проблема, а са Тадићем има одређену предисторију.

Дејан Вук Станковић, политички аналитичар, 06. март 2008, према "НИН-у"

Слободан човек у окупираној земљи

Борис Тадић Уколико би Србији било понуђено да потпише Споразум о прикључивању ја бих то урадио већ данас, потписао бих уговор. Можда ће неко рећи да немам право – имам по Бечкој конвенцији. Не гурам се, али би такав уговор штитио наш идентитет у Европи.

Борис Тадић, председник Србије и ДС-а, 06. март 2008, "Б92"

Слободан човек у окупираној земљи

Борис Тадић У политичком смислу, никада нисам био слободнији. [...] Грађанима сам на изборима предложио у ком правцу и како треба да идемо у наредним годинама. За такву политику нисам добио подршку СРС-а, ДСС-а, Нове Србије и ЛДП-а. Добио сам подршку неких странака и, оно што је најважније, грађана Србије. Нико не може да ме уцењује. Најсмешнији су ми они који покушавају сада да ми постављају услове, нпр. ДСС, Нова Србија и ЛДП. Не знам с којом логиком, с којим моралним оправдањем или уопште с којом идејом могу да помисле да могу да постављају било какве услове у вези с политиком коју ћу водити у наредном периоду, а коју ће спроводити ДС.

Борис Тадић, председник Србије и ДС-а, 06. март 2008, "Време"

Као трезан плота

Борис Тадић Министар Динкић није баш прецизно тумачио оно што сам му рекао. Зато је корисно да се свако задржи на изношењу својих ставова.

Борис Тадић, 06. март 2008, "Време"

Решење за (владино) освежење

Милош Алигрудић Право да вам кажем, не пада ми на памет [да причам са Г17], зато што оно што је изнео господин Млађан Динкић у комуникацији с нама протеклих дана, ја морам да употребим тај један дисквалификациони термин, то су углавном све саме глупости, и једноставно, то што је изговарао претходних дана не квалификује га као озбиљног саговорника упркос томе што бих ја на овај начин можда увредио ону групу људи која гласа за ту политичку странку, али нека се онда они замисле коме су дали глас.

Милош Алигрудић, потпредседник ДСС-а, 06. март 2008, "Кажипрст" Радија "Б92"

Европа ван времена и простора

Александар Вучић Европејство се не мери псовкама и мржњом према политичким противницима, као што то ради Шутановац. Европеизам се мери знањем, а ја сам спреман да се са Шутановцем увек измерим у знању. Знам три европска језика, а Шутановац једва говори и српски. Европејство се не мери ни мржњом према својој земљи, већ љубављу према њој.

Александар Вучић, генерални секретар СРС-а, 06. март 2008, "Прес"

Контакт је (пре)скуп

Мирко Ђорђевић На синоду се владици Артемију успротивио сам митрополит црногорски Амфилохије. Он – који је увек, не говорио, већ грмео гласом острашћеног националног пророка. Без комуникације, казао је Амфилохије, не би био могућ опстанак нашег народа, наших светиња и свих који овде живе. Заиста је тако и тако је вековима и било. Ако баш и није чудо, новина је, јер овај разумни глас долази у зао час, и то са неочекиване стране.

Мирко Ђорђевић, "социолог религије", 06. март 2008, "Peščanik.net"

Вуница из вунених времена

Слободан Гавриловић Разлога за овакве књиге [библиотеку 'Забрањених књига'] је више. Информативно за нове генерације, аналитички и истраживачки за тадашње генерације, али и као полемика са онима који се одреда сврставају, с правом или без њега, у некакве српске либерале. Па нека се види шта је све рађено, а понајвише у њиховом времену. Постадоше они значајнији сведоци него ондашњи дисиденти и отпадници. Као да џелат није завршио свој посао до краја, па да нам сад још и објасни како је то све 'сагласно том времену'. Нека, хвала им.

Слободан Гавриловић, директор "Службеног гласника" и бивши потпредседник ДС-а, 06. март 2008, "НИН"

Тачка на М

Александар Вучић Уколико странка донесе одлуку да ме кандидује [ за градоначелника Београда ] , ја ћу је прихватити. Време је да на власт дођу некорумпирани и стручни људи.

Александар Вучић, 06. март 2008, "Прес"

Удба анфас

Велимир Илић Имамо и одличне новинарке, изванредне. Нисам ја имао сукоб са новинаркама, него са Удбиним новинарима. То је други профил.

Велимир Илић, председник НС-а, 06. март 2008, "НИН"

Рат и (економски) мир

Дмитриј Рогозин Нама је све већ одавно јасно. Знамо да морамо да будемо јаки. Само нека покушају да признају наше Косово. Нека само помисле на то. Видећете да ће након тога веома брзо изгубити такву своју навику.

Дмитриј Рогозин, амбасадор Русије, при НАТО-у, 05. март 2008, "Танјуг/Политика"

Рат и (економски) мир

Дмитриј Рогозин У Београду имам пуно пријатеља који ми често кажу: дајте нам наоружање, а ми ћемо по питању економије да се уортачимо с Французима. Дакле, када је рат – идемо с вама. Када је мир – нећемо. Е па, не може то тако. Економија је веома важна.

Дмитриј Рогозин, амбасадор Русије, при НАТО-у, 05. март 2008, "Танјуг/Политика"

Наивност са заштитом

Томислав Николић Хоћу да вас срушим данас, или нећу да живим! Данас вас рушим, или не живим!

Томислав Николић, шеф посланичке групе СРС-а, Срђану Миливојевићу, у Скупштини Србије, 05. март 2008, ТВ "Б92"

Наивност са заштитом

Срђан Миливојевић Немој после да кукаш да си био наиван!

Срђан Миливојевић, посланик ДС-а, Томиславу Николићу, у Скупштини Србије, 05. март 2008, ТВ "Б92"

Европа ван времена и простора

Драган Шутановац Седнице Савета су затворене за јавност и без обзира на поједине предлоге који су ван времена и простора у ком живимо, не могу да говорим о чему се тамо дискутовало.

Драган Шутановац, министар одбране и потпредседник ДС-а, на питање "да ли је тачно да је премијер Коштуница на седници Савета за националну безбедност тражио да отерамо поједине амбасадоре?", 05. март 2008, "Прес"

Европа ван времена и простора

Драган Шутановац За ДС није прихватљиво ништа што нас удаљава од европског пута Србије. За тај пут је гласало 2,3 милиона грађана који су подржали Бориса Тадића, и од тог пута не могу да нас удаље никакве ступидарије које смисле антиевропејци попут Александра Вучића и Бранислава Ристивојевића.

Драган Шутановац, министар одбране и потпредседник ДС-а, 05. март 2008, "Прес"

Контакт је (пре)скуп

Артемије Митрополит Амфилохије умешао се у послове не само друге епархије, већ и друге државе. Мислим да је претерана слобода коју он себи даје. Ако је заменик болесног патријарха, није заменик осталих епископа. То његово обраћање је и позив моме свештенству и монаштву на непослушност, али је сигурно да га нико неће послушати.

Артемије, епископ рашко-призренски и косовско-метохијски, 05. март 2008, "Бета"

Тачка на М

Игор Мировић Градски одбор [СРС-а] је једногласно одлучио да се Маја Гојковић не нађе ни на једној листи за локалне и покрајинске изборе и ту стављамо тачку на даљу причу о њој.

Игор Мировић, председник новосадског одбора СРС-а, 05. март 2008, "Политика"

Рат и (економски) мир

Марко Јакшић Србија је способна да сама одбрани своју територију и није јој потребан руски КФОР на терену. Оно што Србима треба јесте, пре свега, најмодерније наоружање које руска армија тренутно има. Такво наоружање нам је потребно ради сваке евентуалности – да је Србија имала такво савремено наоружање 1999. године, не би јој се десило бомбардовање.

Марко Јакшић, председник српских општина и места на Косову и Метохији и посланик ДСС-а, 04. март 2008, "ФоНет"

Решење за (владино) освежење

Драган Шормаз Позивам Динкића да завуче руку у мој џеп како би платио дуг, да видимо како ће проћи. Знам само да ће наћи нешто тврдо.

Драган Шормаз, посланик ДСС-а, 04. март 2008, према листу "Ало!"

Копач раке у пролетњем периоду 1999.

Вук Драшковић Не могу да разумем како се може држати опело изнад раке са онима који су раку ископали. Косовску јаму ископали су управо Српска радикална странка и Социјалистичка партија Србије. Ја сам тада водио спољну политику непосредно уочи бомбардовања, за време разговора у Рамбујеу...

Вук Драшковић, бивши потпредседник Савезне владе, 04. март 2008, "Полиграф" ТВ "Б92"

Контакт је (пре)скуп

Амфилохије Што се тиче општења са онима који су овде већ дуже времена, који штите ове наше светиње, који су увек при руци да помогну епархији рашко-призренској и манастирима, то уопште не долази под знак питања. Ми смо управо дошли уз пратњу КФОР и сада настављамо тај пут. Без те комуникације не би био могућ опстанак нашег народа, наших светиња и свих оних који овде живе.

Амфилохије, митрополит црногорско-приморски, после седнице Синода СПЦ у Пећкој патријаршији, 04. март 2008, "ФоНет"

Прави патриотизам за лажне почетнике

Ненад Чанак Каква је порука у томе што [Бранислав] Ристивојевић држи говор о патриотизму обучен у америчку пилотску јакну, која је службена униформа америчких пилота, модел 'авирекс' Г2?

Ненад Чанак, председник ЛСВ-а, 03. март 2008, "Б92"

Девети путник

Андреја Младеновић Ми јасно постављамо питање ко је Фејт? Ко га је послао, по чијим овлашћењима и кога он представља? Он је за нас илегалац на Косову и Метохији!

Андреја Младеновић, портпарол ДСС-а, о Питеру Фејту, специјалном представнику ЕУ на Косову, 03. март 2008, РТС

Србија – пуста, српска

Јово Бакић Пуно зависи од Демократске странке – да ли ће се она тргнути и рећи 'не смемо да идемо у национално самоубиство, не смемо да жалимо за Косовом наредних 500 година, него хајде да мислимо о будућности ове земље'. А наша земља је Србија.

Јово Бакић, социолог, 03. март 2008, "Евронет" на РТС-у

Молитва за молебан

Драган Марковић Палма Уместо народа, на молебанима виђам високе функционере. Испада да су тамо да би молили Бога да он замоли Буша и Бан Ки Муна да пониште одлуку о независности Косова. Ја у цркву идем кад ми је слава, кад постим или кад ми је, не дај Боже, неко болестан. Против сам тога да се српски амбасадори повлаче из земаља које су признале независност КиМ. Зашто? Па, они ће те исте амбасадоре да врате за месец дана! А онда ће нам требати најмање две-три године да се вратимо на исто.

Драган Марковић Палма, председник општине Јагодина, 03. март 2008, "Курир"

Контакт је (пре)скуп

Артемије Са представницима приштинских власти, мисије ЕУ у Покрајини, као и са представницима земаља које су признале Косово, не треба одржавати никакве контакте, разговоре било о чему, не примати их у посету, не одазивати се и не одлазити на њихове позиве било којим поводом. Непоштовање и огрешење о ову нашу Одлуку, у ма ком виду, биће строго санкционисано.

Артемије, епископ рашко-призренски и косовско-метохијски, свештенству и монаштву Епархије, 03. март 2008, "Бета"

Србија – пуста, српска

Зоран Живковић ДС је највећи политички демократски потенцијал Србије, који последње четири године служи као позадинска пешадијска резерва Војиславу Коштуници. Уместо да крчи пут ка ЕУ, моја странка ради асанацију терена након Коштуничиних изгубљених битака.

Зоран Живковић, члан ДС-а и бивши премијер, 02. март 2008, "Блиц недеље"

Као трезан плота

Млађан Динкић Ја не верујем да Европа баш жели Албанце у ЕУ. Ако сада ми кажемо 'не', Србија хоће само са Албанцима да уђе у Европску унију, јер то је отприлике оно што ДСС каже, кад ћемо ући? Хоћемо да чекамо 30 година само да бисмо са Албанцима ушли у Европску унију. Па, ја то нећу. Да мени буде основни мотив рад на политичкој сцени да уведем Албанце са Косова у ЕУ?! Не, јер ја не могу да им помогнем. Ја не могу да водим тамо економску политику. Ја не могу тамо чак ни да дођем без оклопног транспортера и у пратњи, мислим, КФОР-а. Значи, то је нешто што је овоземаљско, а небеско је ово што прича ДСС.

Млађан Динкић, министар економије и регионалног развоја‚ 02. март 2008, "Утисак недеље"

Као трезан плота

Млађан Динкић Верујте ми, нисам могао да верујем шта сам чуо на тој влади. Нисам могао да верујем да неко након јасних аргумената да ми, ако ми и даље наставимо да овако плаћамо тај дуг, ми плаћамо четири пута више Албанцима него Србима и да он каже – нема везе, радићемо то зато што је то тако записано на некој платформи... Друга ствар, људи су се утркивали, неки министри из ДСС-а, ко ће да покаже веће гађење према Западу. Ја са њима сам седео, са неким од њих, и на претходној влади, па нису били такви.

Млађан Динкић, министар економије и регионалног развоја‚ 02. март 2008, "Утисак недеље"

Као трезан плота

Млађан Динкић Озбиљан политичар и одговоран политичар не држи се као пијан плота својих речи уколико оне воде у провалију, већ мења неке ствари уколико види да ће да уништи народ.

Млађан Динкић, министар економије и регионалног развоја‚ 02. март 2008, "Утисак недеље"