Мало жалби око много чега

Димитриј Рупел Састанак на Брду код Крања министара спољних послова ЕУ са шефом српске дипломатије Вуком Јеремићем био је пријатељски, отворен и продуктиван. Јеремић се мало жалио. ЕУ се мало жалила.

Димитриј Рупел, министар иностраних послова Словеније, 29. март 2008, ТВ "Пинк"

Хор српских козака

НС Оптужујемо вас [Борисе Тадићу] за сваку нову жртву на Ибарској магистрали.

НС, саопштење о концесији за аутопут Хоргош-Пожега, 29. март 2008, "Ало!"

Хор српских козака

Изјаве.нет Захтевамо да сазовете ванредну седницу Владе на којој би био разматран предлог да се продужи рок од 90 дана концесионару да у потпуности заокружи финансијску конструкцију, што би омогућило изградњу аутопута Хоргош-Пожега. Изградња аутопута је од виталног значаја за земљу, привреду и грађане. Уколико не сазовете седницу до 31. марта, целокупни уговор о концесији постаје ништаван.

Божидар Ђелић - Млађан Динкић - Расим Љајић, премијеру Војиславу Коштуници, 29. март 2008, "Ало!"

Хор српских козака

Војислав Коштуница Предлог о продужењу рока конценсионару није писмено достављен и образложен. Ми нисмо козачка скупштина да доносимо одлуке од увета до увета, с колена на колено, већ Влада. О свему ћемо се изјаснити и о свему можемо да разговарамо, али Србија мора да добије тај аутопут. Запрепашћен сам ставовима бивших партнера.

Војислав Коштуница, одлазећи председник Владе, 29. март 2008, "Вечерње новости"

Базен из средњег века

Драган Шормаз Велимир Илић је више пута показивао своју имовину и говорио о њој, није крио ни базен који има, чак је и националном сервису допустио да га сликају како се купа у том базену.

Драган Шормаз, функционер ДСС-а, 28. март 2008, "Дневник"

Специјално васпитање

Александар Тијанић Младић од око 25 година ми је пришао, почео да ме вређа и псује. У једном тренутку ми је рекао: 'Платићете и ти и Коштуница!', и кренуо према мени са подигнутом руком. У самоодбрани сам му прилепио васпитни шамар и он је истог тренутка побегао низ степенице! Рачунали су да ћу више да га бијем, да би ме после у њиховим медијима приказали као дивљака који туче људе по судовима. Међутим, на њихову жалост, није било потребе за тим.

Александар Тијанић, генерални директор РТС-а, о инциденту на суђењу Тијанић против Биљане Ковачевић-Вучо, 28. март 2008, "Прес"

Слетање (из вакуума) у живот

Борка Павићевић Држава искључиво наступа у решавању проблема независности Косова са позиције националне политике и државе у 19. веку. Косово мора да слети у људски живот. [...] Границе се мењају кроз време, ја једноставно не размишљам по тим кодовима.

Борка Павићевић, директора Центра за културну деконтаминацију, на трибини "Заборављени свет – енклаве на Косову", 27. март 2008, "Танјуг"

Слетање (из вакуума) у живот

Соња Бисерко Срби на Косову се налазе у вакууму и њима манипулишу припадници ДБ-а, СРС-а, ДСС-а и друге политичке странке.

Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора за људска права, на трибини "Заборављени свет – енклаве на Косову", 27. март 2008, "Танјуг"

За дан-два, можда пет, можда сто, не знам број...

Оливер Антић [ЕУ за Србију значи] исто што и Јеврејима Трећи рајх својевремено.

Оливер Антић, професор Правног факултета, 27. март 2008, према "НИН-у"

Хор српских козака

Велимир Илић Пре неколико дана одржан је састанак свих министарстава и сви министри су се сложили да концесионар може да почне са радовима, сем министра финансија, који је дао усмену, али не и писмену сагласност. За новонасталу ситуацију крив је потпредседник Божидар Ђелић. Он од самог почетка руши концесију. У целу причу упетљао се као карцином.

Велимир Илић, одлазећи министар инфраструктуре, о концесији за аутопут Хоргош-Пожега, 27. март 2008, "Прес"

Хор српских козака

Божидар Ђелић Нема потребе за вређањем. Важно је да се ситуација око концесије пажљиво анализира и донесе одлука која је у најбољем интересу државе и грађана, а не неких страних компанија или појединих домаћих политичара.

Божидар Ђелић, одлазећи потпредседник Владе, о концесији за аутопут Хоргош-Пожега, 27. март 2008, "Прес"

Јединица из владања, двојка из свађања

Млађан Динкић Министарство финансија је анализом предлога Министарства инфраструктуре дошло до закључка да се грађанима Србије намеће велики финансијски ризик, да се милијарду и по евра превали на терет грађана Србије.

Млађан Динкић, одлазећи министар економије и регионалног развоја, конференција за новинаре после седнице Владе Србије, 27. март 2008, ТВ "Б92"

Јединица из владања, двојка из свађања

Велимир Илић Не бих желео да икад више у Влади буду приучени министри финансија, министричићи – да буде прави министар, да кад каже то тако буде... Тешко народу ако нешто почне да се гради, гасовод – само треба да правимо скијалишта. Господине Динкићу, ви сте овде тако причали као да смо ми овде мале Ђокице.

Велимир Илић, одлазећи министар инфраструктуре, конференција за новинаре после седнице Владе Србије, 27. март 2008, ТВ "Б92"

Јединица из владања, двојка из свађања

Предраг Бубало Ја бих био много срећнији да немамо овде тумаче онога шта су мислили и рекли господа Ђелић и Цветковић, него да су они сами дошли – тумача је нама доста у овој држави.

Предраг Бубало, одлазећи министар трговине и услуга, конференција за новинаре после седнице Владе Србије, 27. март 2008, ТВ "Б92"

Јединица из владања, двојка из свађања

Драган Ђилас Све време говорите да ово није предизборна кампања, а то што радите сада је чисто политиканство. То је срамота!

Драган Ђилас, одлазећи министар задужен за НИП, напуштајући конференцију за новинаре, конференција за новинаре после седнице Владе Србије, 27. март 2008, ТВ "Б92"

Виши (партијско-министарски) интереси

Чедомир Јовановић Сигуран сам да би Тадићу и Динкићу била прихватљивија коалиција са ДСС-ом него са ЛДП-ом, јер ми не желимо да правимо компромис око суштинских питања.

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, 27. март 2008, "Танјуг"

Виши (партијско-министарски) интереси

Ненад Чанак Ја не могу да заборавим Драшковићево опозиционо деловање деведесетих година, чак смо од 1996. до 2000. били у коалицији. Али, ако се помену партизани и четници – ту бисмо се озбиљно посвађали! Оно што сигурно знам јесте да, поред радикала и социјалиста, више никада не бих могао са ДСС-ом! И то обећавам!

Ненад Чанак, председник ЛСВ-а, 27. март 2008, "Прес"

Шокирани & запитани

Божидар Ђелић Свестан сам да суме које сам навео у имовинској карти могу некога и да шокирају.

Божидар Ђелић, одлазећи потпредседник Владе из ДС-а, 27. март 2008, "Политика"

Шокирани & запитани

Андреја Младеновић Лепо је што функционери ДС-а забављају јавност пријављивањем своје имовине, али да ДСС поставља конкретно питање које захтева прецизан одговор: да ли четворица високих функционера ДС-а, Ђелић, Ђилас, Влаховић и Шапер поседују у збиру више од 100 милиона евра?

Андреја Младеновић, портпарол ДСС-а, 27. март 2008, "Бета"

Борба за (Коштуничин) образ

Томислав Николић Ја нећу да вам објавим зато што то тражи Млађан Динкић. Шта би било да је тражио да му покажем десну ногу или леву. А ко је Млађан Динкић да тражи од мене имовинску карту? [...] А он [Динкић] јесте лопов.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 27. март 2008, "Б92"

Специјално васпитање

Изјаве.нет Када сам налетио на Тијанића, н исам могао да се суздржим после свега онога што је рекао о Ђинђићу, у стилу да ако Ђинђић преживи Србија неће и друге његове чувене изјаве. Прошао сам и рекао му да се стиди, а он се окренуо и ударио ме по глави, мало изнад увета. Отрчао сам доле, а његова адвокатица га је смиривала.

Милош Луковић, шеф изборног штаба ЛДП-а на Палилули, о инциденту на суђењу Тијанић против Биљане Ковачевић-Вучо, 27. март 2008, Радио "Слободна Европа"

Да ли, да ли... нама нешто фали?

Ненад Чанак А шта то мени фали, па се људи чуде што имам лепу, младу и згодну рибу?!

Ненад Чанак, председник ЛСВ-а, 27. март 2008, "Прес"

Нема Србије без Србије?

Жељко Ивањи Суштина је у овоме – не треба мени Косово уколико ми је Србија пуна корупције.

Жељко Ивањи, члан Председништва Г17+, 26. март 2008, "Проблем" ТВ "Студија Б"

За дан-два, можда пет, можда сто, не знам број...

Велимир Илић Народ хоће да чује реалне приче, а не заговарања и замагљивања о брзом уласку Србије у ЕУ. Ми смо реални и кажемо народу да ће до уласка у ЕУ проћи много година, а за то време може свашта да се догоди са заједницом европских земаља.

Велимир Илић, председник Нове Србије, 26. март 2008, "Данас"

За дан-два, можда пет, можда сто, не знам број...

Милољуб Албијанић Мени европску перспективу не може нико да одузме? Како?! Ево, ускоро завршавам магистарске студије европске интеграције.

Милољуб Албијанић, функционер Г17+ и дипломирани математичар, 26. март 2008, "Шта радите, бре?" РТС-а

Борба за (Коштуничин) образ

Млађан Динкић Све смо радили више за друге него за себе. Стабилан динар, јаке банке, добар порески систем, а годинама сам мета прљаве кампање. Зато сам отворио врата јавности. Многи грађани због толико пута поновљених лажи верују у њих, али дошло је време да се у овој кампањи борим и за свој образ. За Коштуницу се каже да је поштен. Он јесте поштен, али није ни милиметар поштенији од мене.

Млађан Динкић, председник Г17+, примајући новинаре у свом стану, 26. март 2008, "Прес"

Борба за (Коштуничин) образ

СРС Кроз разне афере у којима је учествовао, Динкић је стекао провизију од 50 милиона евра, а да се сада грађанима Србије представља као пука сиротиња!

СРС, у саопштењу, 26. март 2008, "Прес"

Борба за (Коштуничин) образ

Татјана Динкић Позивам Томислава Николића и Александра Вучића да дођу код нас на кафу и виде где живимо, а да им ми после узвратимо посету.

Татјана Динкић, супруга Млађана Динкића, 26. март 2008, "Данас"

На плећима (не)нормалних дивова

Богдан Тирнанић Видећемо коме ће 11. маја овдашњи грађани подарити свој глас. Они, додуше, знају да тај за кога су гласали није баш нормалан, да слабо стоји са живцима, или да је оперисан на мозгу уместо да му оперишу трећи крајник, али ће изаћи на биралишта јер су робови тврдње да су избори грађанска обавеза од које зависи хоћеш ли редовно примати пензију.

Богдан Тирнанић, колумниста, 26. март 2008, "Прес"

Претпетокотобарски циклус

Милутин Мркоњић У Београду ништа није урађено, од 5. октобра до данас. А пре 5. октобра је урађено шта је урађено. [...] Урађено је све.

Милутин Мркоњић, потпредседник СПС-а, пре напуштања емисије, 26. март 2008, "Проблем" ТВ "Студија Б"

Претпетокотобарски циклус

Милутин Мркоњић Криминалци су и срушили систем 5. октобра, паљењем Скупштине и срамним догађајима. Што се мене тиче, никад не бих у ту Европу ушао јер су побили три хиљаде наших грађана.

Милутин Мркоњић, потпредседник СПС-а, пре напуштања емисије, 26. март 2008, "Проблем" ТВ "Студија Б"

Претпетокотобарски циклус

Милутин Мркоњић Дајте да причамо о програмима, дајте да ја водим емисију. [...] Са вама могу да се надвикујем, ви не знате да водите емисију – дајте да ја водим емисију. Могу и ја мало да будем непристојан.

Милутин Мркоњић, потпредседник СПС-а, пре напуштања емисије, водитељу Предрагу Сарапи, 26. март 2008, "Проблем" ТВ "Студија Б"

Да ли, да ли... нама нешто фали?

Татјана Динкић Није тешко бити Млађанова супруга, јер је доста толерантан. Није ми тешко ни што га нема код куће од ујутру до увече. Он спада у људе којима је посао што тежи, све изазовнији. Иако је за друге нормално да раде нешто лакше, њега увек интересује нешто ново. Ја сам чак текст из психологије морала да прочитам да бих га разумела.

Татјана Динкић, супруга Млађана Динкића, 26. март 2008, "Прес"

Девет година несамоће

Изјаве.нет Изражавамо вечну захвалност НАТО-у зато што се девета годишњица бомбардовања српских војних и полицијских циљева обележава у независном и међународно признатом Косову.

Фатмир Сејдију и Хашим Тачи, председник и премијер Косова, 25. март 2008, "Данас"

Виши (партијско-министарски) интереси

Слободан Милосављевић Мрска ми је и помисао да са Чедом Јовановићем седим у истој влади, али ако партија одлучи да је то у интересу Србије, спреман сам да се жртвујем.

Слободан Милосављевић, одлазећи министар пољопривреде из ДС-а, 25. март 2008, према "Газети"

Шокирани & запитани

Божидар Ђелић Хоћу да кажем шта све имам и како сам стекао, и да покажем како се може постати богат, а не бити лопов.

Божидар Ђелић, одлазећи потпредседник Владе из ДС-а, 25. март 2008, "Прес"

Шокирани & запитани

Божидар Ђелић Затражићу да се промени Закон у спречавању сукоба интереса, тако да имовина свих политичара постане јавна и да сви буду предмет провере, а да они који ме нападају објасне како је могуће да без иједног дана радног стажа имају толике станове.

Божидар Ђелић, одлазећи потпредседник Владе из ДС-а, 25. март 2008, "Глас јавности"

На плећима (не)нормалних дивова

Брана Црнчевић Избори су дивовска борба ММФ-а и Динкића са једне и православне Србије са друге стране.

Брана Црнчевић, писац и члан СРС-а, 25. март 2008, према листу "Ало!"

Комуникацијски брејкдаун

Милица Чубрило Комуникација између матице и дијаспоре је заостала.

Милица Чубрило, одлазећи министар дијаспоре из ДС-а, 25. март 2008, "Сигнали" РТВ Војводине

Мало жалби око много чега

Изјаве.нет Мислио сам да дозвољавате слободу говора.

Неш Петровић, српски студент коме је одузет транспарент "Косово је Србија" на тениском турниру у америчком Индијан Велсу, за "Њујорк Тајмс", 24. март 2008, "Танјуг"

Девет година несамоће

Војислав Коштуница Сада је више него јасно да је сурово рушење Србије у бомбардовању НАТО-а имало само један прави циљ, а то је да се покрајина Косово и Метохија претвори у прву НАТО државу у свету.

Војислав Коштуница, одлазећи председник Владе, 24. март 2008, "Политика"

За дан-два, можда пет, можда сто, не знам број...

Војислав Коштуница Прича о самоизолацији не може ништа друго, него да вас – ако сте доброг расположења – натера да се насмејете. [...] Онда су Норвежани, када су два пута гласали 'не' уласку у ЕУ гласали за самоизолацију. Па, то је чиста будалаштина. Ми имамо достигнут ниво сарадње са ЕУ који нико не доводи у питање – сада кажемо да застанемо у овом тренутку да ово питање [у којим границама ЕУ види Србију] решимо.

Војислав Коштуница, председник ДСС-а, 24. март 2008, "Интервју" РТС-а

За дан-два, можда пет, можда сто, не знам број...

Војислав Коштуница Што се тиче чланства у ЕУ, оно ће доћи за много, много година.

Војислав Коштуница, председник ДСС-а, 24. март 2008, "Интервју" РТС-а

Да ли, да ли... нама нешто фали?

Мирјана Марковић Поносна сам и зато што знам да је мој супруг био један од најобразованијих, за политику најталентованијих, и, ето, најлепших лидера у 20. веку. Неколико пута сам рекла да Слободан није изведен пред Хашки суд, већ да је Хашки суд изведен пред њега.

Мирјана Марковић, супруга Слободана Милошевића, 24. март 2008, "Глас јавности"

"Новинар: Да ли искључујте могућност преговора са ДС-ом и коалицијом окупљеном око ње?

Војислав Коштуница Војислав Коштуница: Искључујем сваку могућност разговора о томе шта ће бити после избора пре избора.

Војислав Коштуница, председник ДСС-а, 24. март 2008, РТС

Нема Србије без Србије?

Вук Драшковић Преживели смо 'нема Србије без Книна'. Србија је доживела велику несрећу и међународну срамоту, а у Книну нема више Срба. Сада исти понављају 'нема Србије без Косова'. Србије има и мора је бити. Србија више нема шта да изгуби сем себе.

Вук Драшковић, председник СПО-а, 23. март 2008, "Прес"

Нема Србије без Србије?

Драгољуб Мићуновић Да поновим: ми независност [Косова и Метохије] не треба да признајемо. Али само наивни мисле да правда увек побеђује. У свакодневном животу видимо да правда веома ретко побеђује. Исто је то у међународним односима. Цела историја је саздана на неправдама, увек су јачи тлачили слабије. И зато, без обзира на исход, морамо да се залажемо и боримо за праведна решења – оним средствима којима то можете. У супротном, ако неко мисли да може силом, нека изволи, јуришајте, па погините сви као под кнезом Лазаром, до последњег човека, и нека историја запише: ми нисмо дали метар своје територије!

Драгољуб Мићуновић, председник Политичког савета ДС-а, 23. март 2008, "Политика"

Комуникацијски брејкдаун

Изјаве.нет Да ли психолошки и политички профил Војислава Коштунице одговора профилу Енвера Хоџе?

Раде Станић, новинар, питање упућено Драгољубу Мићуновићу, 23. март 2008, "Политика"

Има добрих вести

Изјаве.нет Пред утакмицу са Украјином важно ми је да ниједан играч није у затвору, попут неких функционера, и да нико од њих не буде оптерећен дешавањима у нашем фудбалу.

Миодраг Ђукић, селектор фудбалске репрезентације Србије, 23. март 2008, "Прес"

Виши (партијско-министарски) интереси

Оливер Дулић Онога тренутка када су Ненад Чанак и ЛСВ приступили коалицији 'За европску Србију', они су прихватили и оно што је био програм Бориса Тадића на председничким изборима и што је програм ДС-а на парламентарним.

Оливер Дулић, функционер ДС-а, 22. март 2008, "Дневник"

Виши (партијско-министарски) интереси

Александра Јерков Нисмо улазили ни у какве коалиције да бисмо прихватили нечију политику или нечији програм, а поготово се то не односи на политику ДС-а према Косову.

Александра Јерков, посланик ЛСВ-а, конференција за новинаре, 22. март 2008, "Б92"

Базен из средњег века

Велимир Илић Моју имовину контролисали су сви, од Тита па наовамо, јер она вековима постоји.

Велимир Илић, председник НС-а, 22. март 2008, "Глас јавности"

Борба за (Коштуничин) образ

Александар Вучић Ауто немам, уштеђевину немам. Моја деца имају око 2.000 евра, то смо сакупили од новца који су добијали за рођендане.

Александар Вучић, генерални секретар СРС-а, 22. март 2008, "Курир"