Принцип (ни)је пуцао узалуд

Зоран Костић Цане Како год гледаш кроз историју, ми смо хтели да будемо Аустрији при руци, али увек смо били злоупотребљени. Гаврило [Принцип] није био сам. Ту су били и Хрвати, муслимани. Мехмедбашић је имао намазан нож отровом и хтео је да цара убоде у самој сарајевској већници. Чабриновић је бацио бомбу. Гаврило је из трећег покушаја урадио то што је урадио. Као што знамо, хтели су цара да убију и Тин Ујевић и екипа. Гаврило је са својих непуних 19 година дао живот да бисмо сви ми живели заједно.

Зоран Костић Цане, фронтмен Партибрејкерса и даљи рођак Гаврила Принципа, за „Недељник“, „srbijadanas.com“

Фердинанду није имао ко да пише

Зоран Костић Цане Свашта се писало о Гаврилу. Најгоре је што су нас учили је то да је његов метак убио трудну жену. Није истина. Софија Хотек није била трудна. Она је два месеца пре доласка у Сарајево имала тежак побачај. То чак нису сами Аустријанци смислили, већ наши аустријски ученици. Суштина је да је то била борба за слободу. Није могао он да напише молбу: „Еј, Фердинанде, немој да нас угњетаваш“.

Зоран Костић Цане, фронтмен Партибрејкерса и даљи рођак Гаврила Принципа, за „Недељник“, „srbijadanas.com“

Гаврило, Цане и... ко беше трећи (партибрејкер)?

Зоран Костић Цане Ја сам потомак Гаврила Принципа. Мајка Гаврила Принципа и мој прадеда су рођени брат и сестра… Ми смо породично партибрејкери. Ми смо партибрејкери кроз епоху и време.

Зоран Костић Цане, Цане, фронтмен Партибрејкерса, за „Недељник“, „srbijadanas.com“