Добронамерни непријатељи

Данијел Фрид Немамо злих намера према новој српској влади. Поздрављамо њену прозападну оријентацију.

Данијел Фрид, помоћник државног секретара САД за Евроазију, 19. јул 2008, "Глас Америке"

 Добронамерни непријатељи

Данијел Фрид Србија може да се самоизолује и остане усамљена, што неће вратити Косово и неће је прибилижити Европу. Са друге стране, Србија може да се определи да се прикључи Европи, а једини начин да Србија и Косово буду у једној политичкој кући, јесте да та кућа буде заједничка европска кућа.

Данијел Фрид, помоћник државног секретара САД за Евроазију, 19. јул 2008, "Глас Америке"

Одвојена питања, спојен одговор

Драган Шормаз За нас је Косово Србија, и то зна цела земља, па више нема потребе да и на тај начин [ношењем беџа] истичемо своје политичке ставове. Борису Тадићу не би помогло ни да на леђима носи огроман билборд на којем пише да се он залаже за Косово у Србији, нико му не би веровао!

Драган Шормаз, посланик ДСС-а, 19. јул 2008, "Ало!"

Доследни борци за и против

Бојан Пајтић И ја сам хапшен, привођен и тучен за време СПС, па се данас налазим у парламентарној већини са ЛСВ, Г17, Мађарском коалицијом и СПС.

Бојан Пајтић, председник Извршног већа Војводине из ДС-а, 19. јул 2008, "Политика"

Проевропски против међународне заједнице

Зоран Лилић Kурс партије одувек био проевропски, али није био примењив због сукоба са међународном заједницом.

Зоран Лилић, некадашњи високи функционер СПС-а, на прослави 18 година од оснивања СПС-а, 19. јул 2008, "Б92"

Проевропски против међународне заједнице

Ивица Дачић Историја СПС-а је историја Србије и српског народа.

Ивица Дачић, председник СПС-а, на прослави 18 година од оснивања СПС-а, 19. јул 2008, РТС

Гори живот не може да чека   

Диана Драгутиновић Не могу да подржим оно што не постоји нигде.

Диана Драгутиновић, министар финансија испред ДС-а, на питање да ли ће дозволити у 2009. просечна пензија порасте на 70 одсто просечне плате, за "Економист магазин", 19. јул 2008, "EMportal"

Добронамерни непријатељи

Кондолиза Рајс Косово чека блистава будућност, с обзиром на одлучност својих грађана, лидера и пријатеља, иако све државе света нису биле баш много одушевљене настајањем независног Косова.

Кондолиза Рајс, државни секретар САД, после сусрета са Фатмиром Сејдиуом и Хашимом Тачијем у Вашингтону, 18. јул 2008, РТС

Консултоваћу се са собом

Вук Јеремић Постоји могућност да буде враћено око двадесет амбасадора. О томе ћу за викенд разговарати са председником Србије Борисом Тадићем.

Вук Јеремић, министар спољних послова из ДС-а, за "Њујорк тајмс", 18. јул 2008, "Политика"

Проевропски против међународне заједнице

Жарко Обрадовић Показало се након 18 година да су СПС-у државни и национални интереси увек у првом плану.

Жарко Обрадовић, заменик председника СПС-а, на гробу Слободана Милошевића, 18. јул 2008, "Политика"

Хитлеровска реторика, радикалска стилистика

Александар Вучић Верујемо у част и честитост људи из СПС-а. Они су рекли да ће бити нових избора [у Београду] јер кажу да им је неприхватљива коалиција са ЛДП-ом.

Александар Вучић, кандидат СРС-а за градоначелника Београда, 18. јул 2008, "Политика"

Пословник о нераду

Велимир Илић А кад сам ја пре годину и по дана говорио како чека Газела, путеви и много тога да се ови споразуми ратификују, Оливер Дулић није хтео да их уврсти у дневни ред, намерно то није хтело да се уради у време владе Војислава Коштунице, саботирало се, а сада се пожурује.

Велимир Илић, шеф посланичке групе НС-а, 18. јул 2008, "Политика"

Пословник о нераду

Нада Колунџија Очито је реч о опструкцији, ви само наставите, а ми ћемо наћи начина да урадимо посао у интересу грађана.

Нада Колунџија, шеф посланичке групе ЗЕС, 18. јул 2008, "Политика"

Пословник о нераду

Божидар Ђелић Мора се наћи начин да Скупштина ради а не да се постизборно прекраја воља грађана. Грађани су јасно рекли да желе Косово у Србији, Србију у Европи, Србију стратешки повезану са Русијом и Србију која гради.

Божидар Ђелић, потпредседник Владе, у Скупштини, 18. јул 2008, "Политика"

Пословник о нераду

Александар Југовић Наш брод ка ЕУ, наш уговор са животом биће ратификован и нема препреке која ће зауставити Србију на путу ка европским интеграцијама.

Александар Југовић, директор СПО-а, 18. јул 2008, "Политика"

Гори живот не може да чека   

Диана Драгутиновић Врло сам штедљива, и то је код мене генетски наслеђено.

Диана Драгутиновић, министар финансија испред ДС-а, 18. јул 2008, према "Шта радите, бре?" РТС-а

Консултоваћу се са собом

Борис Тадић Ми ћемо се трудити да наша политика према Косову не буде ригидна, него да дођемо до практичних решења, уважавајући подједнако и државни и грађански разлог. Коначну одлуку о томе када ће се амбасадори вратити донеће Министарство иностраних послова, а ја ћу сад цитирати Андрића: он на једном месту каже да у међународним односима увек постоји неко невидљиво рачуноводство. [...] У сваком случају, поштоваћу предлог Министарства спољних послова у вези с тим питањем.

Борис Тадић, председник Србије и ДС-а, 17. јул 2008, "Време"

Консултоваћу се са собом

Млађан Динкић Мислим да ће председник Тадић веома брзо пренети ауторитет на премијера Цветковића коме је потребно за почетак мало времена да се ухода као и свакоме ко се први пут нађе на новом радном месту. Вероватно је да ћемо о најважнијим стручним стварима расправљати у ширим стручним форумима, у којима ће учествовати и председник Тадић.

Млађан Динкић, потпредседник Владе и министар економије, 17. јул 2008, "НИН"

Консултоваћу се са собом

Вјерица Радета Свим средствима која буду пролазила кроз буџет Србије и НИП руководиће жути диктатор Борис Броз и његова десна рука Млађан Динкић.

Вјерица Радета, посланик СРС-а, у Скупштини Србије, 17. јул 2008, РТС

Мана на срцу

Борис Тадић Уверен сам да ће структура која тренутно управља Републиком на крају бити пресликана и на градском нивоу. Београд је за Србију оно што је срце за организам – оно може да подстакне све друге органе да боље раде, али и да заустави цео систем.

Борис Тадић, председник Србије и ДС-а, 17. јул 2008, "Време"

Хитлеровска реторика, радикалска стилистика

Александар Вучић Објашњење демократа да на изборе не треба излазити јер су скупи је хитлеровска реторика.

Александар Вучић, кандидат СРС-а за градоначелника Београда, 17. јул 2008, "НИН"

Хитлеровска реторика, радикалска стилистика

Александар Вучић Први долазак представника коалиције СПС-ПУПС-ЈС и ДСС-НС у седиште СРС-а обележио је сукоб председника градског одбора ПУПС-а Милана Кркобабића, са скоро свим другим члановима преговарачких тимова. 'Ми пензионери хоћемо да разговарамо о програму, али, пре свега, хоћу да кажем да Јавно погребно предузеће, ван свих правила, мора да припадне нама'.

Александар Вучић, кандидат СРС-а за градоначелника Београда, 17. јул 2008, "НИН"

Хитлеровска реторика, радикалска стилистика

Александар Вучић Све време сам имао апсолутно поверење у Антића и Петронијевића. Тек пет дана пред њихов коначни салто мортале почео сам да сумњам. До тада, њима сам веровао колико и себи.

Александар Вучић, кандидат СРС-а за градоначелника Београда, о београдским функционерима СПС-а, 17. јул 2008, "НИН"

Пословник о нераду

Томислав Николић У сали не могу да седе владини чиновници, није ово ни фото студио, ни фризерски салон и све док господин Божидар Ђелић фино не изведе из сале своје сараднике рекламираћемо Пословник.

Томислав Николић, шеф посланичке групе СРС-а, о присуству Тање Мишчевић, Ксеније Миливојевић и Милице Делевић у Скупштини Србије, 17. јул 2008, РТС

Пословник о нераду

Драган Шормаз Данас, док не одговорите искрено и не кажете да сте манипулисали Народном скупштином, нећемо одустати и џабе је господин Ђелић долазио за свитом – неће почети тачка дневног реда...

Драган Шормаз, посланик ДСС-а, у Скупштини Србије, 17. јул 2008, РТС

Пословник о нераду

Наташа Јовановић Госпођо Колунџија, оно што никако нећу да дозволим као потпредседник Скупштине, јесте ваше вређање достојанство и друге посланике. Госпођа [Вјерица] Радета је изнела чињенично стање, а ви сте јој добацили да је 'брука и срамота за људски род'. Ви сте брука и срамота за људски род! И због тога ће СРС [...] 25. августа одржати промоцију једне од најбољих књига проф. др Војислава Шешеља 'Убиство мафијашког премијера Зорана Ђинђића'.

Наташа Јовановић, посланик СРС-а, у Скупштини, 17. јул 2008, РТС

Кад Млађа остари

Млађан Динкић Ако хоћете да се успешно бавите политиком, треба да имате стручњаке који раде посао, а ви причате о томе шта су они урадили.

Млађан Динкић, председник Г17, 17. јул 2008, "НИН"

Одвојена питања, спојен одговор

Божидар Ђелић Политика према Космету нове владе не може да успори европске интеграције Србије, јер су то два одвојена питања. А прво се решава у Бриселу, док је за друго задужен Њујорк и СБ УН са оним земљама које су учиниле штетан корак не само за нашу земљу, већ и међународни правни поредак.

Божидар Ђелић, потпредседник Владе, 16. јул 2008, "Дневник"

Мана на срцу

Андреја Младеновић Варијанта [да сa социјалистима и демократама формирамо власт у Београду] није могућа јер се ми не бавимо политичком трговином и проституцијом, већ озбиљном политиком.

Андреја Младеновић, портпарол ДСС-а, 16. јул 2008, "Курир"

Гори живот не може да чека

Диана Драгутиновић Није могуће да се хитно донесу фискалне мере којима би се утицало на смањење раста цена и спречавање инфлаторних удара због поскупљења енергената. Тек сам преузела Министарство финансија и тек следи детаљно проучавање буџета и преузетих обавеза према буџетским корисницима.

Диана Драгутиновић, министар финансија испред ДС-а, 16. јул 2008, "Бета"

Гори живот не може да чека

Диана Драгутиновић Верујем да су неки политичари, у жару предизборне трке, дали и поједина обећања која нису реална. То не значи да се неће разговарати о свему што је било тема предизборних програма, већ да ћемо реализовати само оно за шта имамо финансијске могућности.

Диана Драгутиновић, министар финансија испред ДС-а, 16. јул 2008, "Вечерње новости"

Одвојена питања, спојен одговор

Нада Колунџија ДС одвојено гледа на питање европских интеграција и питање статуса КиМ. Споразум са ЛДП-ом се односи на питање европских интеграција које су сад од приоритетног значаја за Србију.

Нада Колунџија, шеф посланичке групе За европску Србију, о споразуму ДС-а и ЛДП-а о скупштинској сарадњи, 15. јул 2008, "Прес"

Доследни борци за и против

Славица Ђукић-Дејановић Била сам на улици када сам чула за смрт Ђинђића и плакала сам. Увек сам га доживљавала као великог политичког противника. Међутим, пуцањ у председника владе као на крају и однос према Слободану Милошевићу вређа моје национално биће и чине ме крхком као грађанина. Мислим да то већина људи тако доживљава.

Славица Ђукић-Дејановић, председница Скупштине и потпредседница СПС-а, 15. јул 2008, "Политика"

Хитлеровска реторика, радикалска стилистика

Александар Вучић Ивица Дачић ми је рекао да је притисак Бориса Тадића био неиздржив. Ако ме питате шта ће [социјалисти] да раде с ЛДП-ом, баш ме брига шта ће да раде с ЛДП-ом. Ма, откуд знам да ли је могуће, да л' ће да иду Мира Марковић, Чеда Јовановић и Борис Тадић. Могуће. Могуће. Не верујем, али могуће. Ево, да вас више не лажем да не знам или да кажем овако или онако, можете да прећутите, па кажете 'не знам'. Нећу ни да прећутим. Могуће, не верујем, али је могуће. Е, то вам је најискренији одговор.

Александар Вучић, кандидат СРС-а за градоначелника Београда, 15. јул 2008, "Б92"

Гори живот не може да чека

Диана Драгутиновић Грађани морају бити реални и не треба да очекују немогуће, јер се њихов стандард не може драматично побољшати у релативно кратком временском периоду.

Диана Драгутиновић, министар финансија испред ДС-а, 15. јул 2008, "Танјуг"

Да не чује добро

Андреја Младеновић Наши ватерполисти су изгубили због Тадића, он је познат као баксуз.

Андреја Младеновић, портпарол ДСС-а, о победи Црне Горе у финалу европског првенства, 15. јул 2008, "Правда"

Да не чује добро

Александра Јанковић Не мислим да је [Борис Тадић] измалерисао нашу екипу, јер је питање кога он у дуелу Србија – Црна Гора сматра својим.

Александра Јанковић, члан Председништва НС-а, 15. јул 2008, "Правда"

Доследни борци за и против

Ненад Чанак Уопште не разумем то помирење. Ми се нисмо свађали да бисмо се мирили. За свађу је потребно двоје, а за Аушвиц је потребан један, плус зла намера. Дакле, како могу да се помире стрељачки вод и строј испред зида? Како да се помире војна полиција која је хапсила, истоварала у вагоне људе да их се однесе на вуковарску кланицу и они који су тамо изгинули?

Ненад Чанак, председник Лиге социјалдемократа Војводине, 13. јул 2008, "Блиц недеље"

Мана на срцу

Ивица Дачић Тражимо најчаснији излаз из ситуације, да сачувамо републичку власт и да не будемо некоректни до краја са онима са којима смо до сада разговарали [у Београду].

Ивица Дачић, председник СПС-а, 13. јул 2008, "Утисак недеље"

Доследни борци за и против

Сулејман Угљанин Повратак СПС-а је једна изванредно позитивна чињеница у политичкој стварности Србије. [...] У тој странци су људи демократски оријентисани, спремни на компромисе, жељни успеха, толерантни.

Сулејман Угљанин, председник СДА, и министар без портфеља у Влади Србије, на питање "да ли му сметају социјалисти јер својевремено није смео због њих да се врати у земљу", 12. јул 2008, "Вечерње новости"

Да не чује добро

Борис Тадић Размишљам ових дана да је то Дуле намерно имао рођендан и књигу о поделама баш кад ја нешто рекох о помирењу, па да ми поквари.

Борис Тадић, председник Србије, о књизи Душана Ковачевића "Двадесет српских подела", 12. јул 2008, "Танјуг"

Добронамерни непријатељи

Барак Обама Стварни напредак, наравно, свакако захтева позитивне и одговорне односе са свим суседима, укључујући Косово. [...] Желим, такође, свим Србима, ма где да живе, да упутим своје најбоље жеље и честитам им њихов недавни празник Видовдан.

Барак Обама, кандидат Демократске стране за председника САД, 11. јул 2008, "Политика"