Из Европе hard у ЕУ light

Александар Лазић Ако Косовски циклус буде доступан само уз личну карту, онда ће нам Косово бити недоступно заувек. Решење не би било баш хоћемо у Европу под нашим условима али нешто слично: задатак за оне на власти биће да или уђемо у ЕУ light (што ће рећи и Косово и Косовски циклус, и изворне и староградске...) или да поштено кажу да је укидање виза почетак једног дивног непријатељства.

Александар Лазић, колумниста, у тексту "Моја Европа има мане", "НСПМ"

Супер Ивица

Борислав Пелевић Исто тако знам да службе безбедности имају налог да када морају да пуцају, то раде од струка наниже, а никако у главу. То је још један доказ да је све урађено намерно. Само желим да поручим свом бившем пријатељу Ивици Дачићу да ћемо се он и ја, као мушкарци, кад-тад срести, ако је остао мушкарац након коалиције коју је склопио са ДС-ом.

Борислав Пелевић, посланик СРС-а, погођен гуменим метком на "Свесрпском сабору", 02. август 2008, "Глас јавности"

Стратешко сервирање

Срђа Поповић Мислим да су били [Коштуница и радикали] запањени, дубоко разочарани и огорчени резултатом избора. Тада је наступила идеја о хапшењу Караџића, како би се изазвао додатни потрес који се може користити у политичке сврхе. Онда је смишљено да се Борису Тадићу сервира Караџић, који у том тренутку нема шта да мисли. Мора да хапси Караџића, а Булатовић даје оставку.

Срђа Поповић, адвокат, за сарајевски "Старт", 01. август 2008, "E-novine"

Радован Други

Радован Караџић Своје нове пријатеље и познанике који су познавали др Дабића, молим за опроштај и поручујем да верују себи, а не пропаганди. Ја сам онакав каквим ме ви познајете.

Радован Караџић, у изјави за подгорички "Дан", 01. август 2008, "Танјуг"

Од Хага је гори само Холбрук

Радован Караџић Немам примедбе на понашање службених лица, био сам и на горим местима. Уз све поштовање према запосленим у суду, бранићу се као од сваке елементарне непогоде.

Радован Караџић, у Хашком трибуналу, 01. август 2008, "Политика"

Од Хага је гори само Холбрук

Радован Караџић Све време сам ловљен са намером да будем ликвидиран, а не да будем доведен пред суд. Морам да кажем да се овде ради о питању живота или смрти. Јер, ако господин Холбрук каже да му је жао што овде нема смртне казне, ја се питам да ли је његова рука толико дугачка да ме и овде стигне.

Радован Караџић, у Хашком трибуналу, 01. август 2008, "Прес"

Од Хага је гори само Холбрук

Ричард Холбрук Ја сам у ствари рекао да ако ико заслужује смртну казну то су Радован Караџић и Ратко Младић. На то се односила моја изјава и ако је Караџић у Хагу још уплашен да моја рука толико дуго сеже, онда претпостављам да би то на неки чудан начин требало да схватим као комплимент. [...] Уклањање из Европе једног од њених највећих ратних злочинаца, можда и највећег, иако још увек треба ухапсити Младића, помоћи ће стабилности и у Србији и у Босни.

Ричард Холбрук, бивши изасланик САД за Балкан, 01. август 2008, "Асошијетед прес"

Црни Радован и бела ЕУ

Соња Бисерко Таква је атмосфера да се може претпоставити да је породица [Радована Караџића] била с њим у комуникацији. Њих нико неће спречавати да оду, а за колико дана, сасвим је неважно. Осим њихових права, важно је имати на уму и политички контекст у Србији. Емотивна атмосфера коју би створила њихова посета Београду могла би да се искористи у медијској кампањи коју већ гледамо, причама о њему као личности и покушајима да се од њега створи херој.

Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора за људска права, на хапшење Радована Караџића, 31. јул 2008, "НИН"

Црни Радован и бела ЕУ

Драган Марковић Палма Није пријатно када се Хашком трибуналу испоручи један Србин који се зове Радован Караџић, али није било пријатно ни када су испоручени српски генерали Лазаревић и Павковић и председник Србије и СРЈ Слободан Милошевић.

Драган Марковић Палма, председник ЈС-а, 31. јул 2008, "Танјуг"

Свесрпска самодовољност

Бора Ђорђевић Јадовани којима само ножице вире из европске гузе ухапсили су Радована како би још једном доказали свој слугерански однос. Више волим Младића од Бориса Тадића.

Бора Ђорђевић, као члан ГО ДСС-а, 31. јул 2008, "Правда"

Свесрпска самодовољност

Ивица Дачић Ми не улазимо у то ко кога хоће политички да подржава или да руши, али нико не сме да бије полицију.

Ивица Дачић, министар полиције, за РТС, 31. јул 2008, "Б92"

Косовско-кадровска мука

Оливер Дулић Чим пред Међународним судом правде отпочне процес о легалности признавања независности Косова, то постаје правно-технички проблем и то Србији отвара могућност да на решавању проблема реалног живота сарађује са свима који на Косову и Метохији имају реалну моћ, па и са Тачијевом владом, која је изабрана на изборима организованим под окриљем УНМИК-а.

Оливер Дулић, као министар заштите животне средине и просторног планирања, 31. јул 2008, "НИН"

Косовско-кадровска мука

Оливер Дулић Сматрам да у овом тренутку постоји воља да се упражњена места директора јавних предузећа попуњавају на такав начин [конкурсом], да ли ће то бити, видећемо. Али при том не бих искључио могућност да неко дође на чело јавног предузећа ко је члан странке, али је истовремено изузетан стручњак. Не треба сад да одемо у другу крајност, да се чланство у странци представи као мана.

Оливер Дулић, као председник Кадровеске комисије Владе Србије, 31. јул 2008, "НИН"

Поздрав и честитка (за сада без жеља)

Слободан Милосављевић И ово је отприлике, ако може да се каже да постоји неки пожељан моменат да се корекција цене електричне енергије изврши, то је управо овај моменат, зато што бар још неколико месеци пре оне зимске сезоне постоји. Практично, потрошачи са овом корекцијом цене неће одмах осетити то на висини рачуна, зато што је потрошња током летњих месеци мања.

Слободан Милосављевић, министар трговине и услуга из ДС-а, о поскупљењу струје, 31. јул 2008, "Бета"

Радован Други

Саво Бојовић Узорак сперме са спорим сперматозоидима поставља се између две стаклене плочице. Давид је руком прелазио преко плочица и испоставило се, после тога, да сперматозоиди крећу много брже. Резултати су били врло повољни и охрабрујући, али је ова метода лечења јако скупа, тако да у том тренутку нисмо правили детаљне планове о будућим пројектима.

Саво Бојовић, лекар и власник клинике "Плодност", који је Радована Караџића познавао као Драгана Давида Дабића, 30. јул 2008, "Прес"

Свесрпска самодовољност

Томислав Николић Не треба нама ни ЕУ, ни САД, ни CIA, ми Срби смо, изгледа, сами себи довољни. Данас на трговима дижемо глас до неба. Нема више дневног реда, дневни ред су Србија, Караџић, срамоте и понижења!

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 30. јул 2008, "Курир"

Свесрпска самодовољност

Велимир Илић Неки хоће мало да буду патриоте, а мало издајници. Нећемо дозволити да нам упропасте Србију. Жито се мора одвојити од кукоља.

Велимир Илић, председник НС-а, 30. јул 2008, "Курир"

Свесрпска самодовољност

Александар Вучић Обавестио сам министра полиције Дачића да ме је његова полиција вечерас претукла док сам покушавао да смирим сукоб на улици. Једино што је имао да ми каже је да ми се извињава.

Александар Вучић, генерални секретар СРС-а, 30. јул 2008, "Курир"

Свесрпска самодовољност

Душан Петровић Томислав Николић је позвао синове и своју децу да се не сукобљавају са полицијом, а уверен сам да су сви из СРС знали да су то исти они који су претходних дана правили инциденте у центру Београда.

Душан Петровић, заменик председника ДС-а, 30. јул 2008, "Б92"

Радован Други

Ламине Дијара Видим да све телевизије извештавају о томе. Ипак не могу баш да схватим ко је Радован Караџић, а ко доктор Дабић. Једни кажу да је српски херој, а други да се ради о ратном злочинцу.

Ламине Дијара, фудбалер Партизана из Сенегала, 29. јул 2008, "Ало!"

Анатемисање за почетнике

Вјерица Радета Подсећамо Тадића да се у Србији издаја никада није праштала. Не претимо, али упозоравамо на проклетство које је све издајнике у српској историји пратило. Подсећамо на крах династије Обреновић и рекла бих садашњим властодршцима да можда неће сви имати срећу Зорана Ђинђића. Бог кажњава до седмог колена и о томе би требало да воде рачуна. СРС позива Српску православну цркву и њене великодостојнике да се изјасне, јер једино они имају право и обавезу по црквеним канонима да издајнике српства изопште из СПЦ и да их анатемишу.

Вјерица Радета, посланик СРС-а, конференција за новинаре, 26. јул 2008, "Блиц"

Паметна кућа

Велимир Илић И ја сам можда у младости био иритиран, имао истих таквих испада и то је можда био део неке моје нарави. Ево, ја сам се поправио, успео сам са годинама да постанем мало више конзервативан.

Велимир Илић, председник НС-а, реагујући на нападе на новинаре протеклих дана, 26. јул 2008, "Политика"

Радован Други

Мина Минић Прво сам мислио да се ради о америчком шпијуну који хоће да ми украде идеје лечења.

Мина Минић, човек који је Радована Караџића "увео у свет биоенергије", 25. јул 2008, "Блиц"

Поздрав и честитка (за сада без жеља)

Саша Драгин Разговарао сам са директором Дирекције за воде и врло брзо ћемо почети да радимо на развијању плана за успостављање мреже за наводњавање. [...] За сада честитам сељацима на овој киши која пада у последњих неколико дана, јер је ова киша вредна милион долара.

Саша Драгин, министар пољопривреде из ДС-а, 25. јул 2008, "Бизнис"

 Приче из (безбедносне) Непричаве

Расим Љајић Ниједна званична институција у Србији не зна где су Караџић и Младић.

Расим Љајић, координатор Акционог тима за окончање сарадње са хашким трибуналом, два дана пре хапшења Радована Караџића, 24. јул 2008, према "НИН"-у

 Приче из (безбедносне) Непричаве

Ивица Дачић БИА га је чувала, БИА га је и предала! Инсистирам да се до краја расветле околности под којима је бивши председник РС уживао заштиту српске тајне полиције.

Ивица Дачић, као министар унутрашњих послова, о хапшењу Радована Караџића, 24. јул 2008, "Курир"

 Приче из (безбедносне) Непричаве

Изјаве.нет Подсећам, он [Владимир Вукчевић] је јасно рекао да је то урадио МУП, али се на интервенцију Расима Љајића, када га је овај лактом гурнуо, кориговао и устврдио да полиција ипак није хапсила бившег лидера босанских Срба.

Газета, "извор близак МУП-у", о хапшењу Радована Караџића, 24. јул 2008

Стратешко сервирање

Ђорђе Вукадиновић Интересантно је да теза како је Коштуница све време знао где се крију Караџић и Младић, али није хтео да их изручи, представља вероватно једину ствар око које постоји пуна сагласност између најљућих Коштуничиних противника и присталица – с тим да га, наравно, једни због тога осуђују, а други хвале. А при том је сасвим могуће да ни једни ни други, заправо, нису у праву. Но, било како било, ако бисмо покушали да укратко дефинишемо ово што се дешавало и што смо гледали у претходна два дана, намећу нам се само две формулације – политичка капитулација и медијска окупација. И/или обрнуто.

Ђорђе Вукадиновић, уредник НСПМ-а, 24. јул 2008, "НИН"

Радован Други

Изјаве.нет Привукао га је, рекао је, звук гусала. Ушао је, питао може ли да слуша. Свидела му се атмосфера. Тек када је сео, видео је изнад шанка слике: Радован, Ратко, Слободан, Тито. Само се насмешио. [...] Помно је слушао нове песме о себи, о Романији. Када би чуо нове стихове, вадио је мали роковник и ситним словима их записивао. Посебно му се допадала: 'Да од Хага не буде ни трага'.

Рашо Вучинић, "чест гост кафане Луда кућа", који је Радована Караџића познавао као Драгана Давида Дабића, 24. јул 2008, "Вечерње новости"

Црни Радован и бела ЕУ

Стјепан Месић Карактеристично је да је Караџић ухваћен у Београду. Другим речима, претпостављам да су многи знали да је тамо и вероватно је помогао неко из његовог круга. Уосталом, тако је страдао и Карађорђе.

Стјепан Месић, председник Хрватске, на хапшење Радована Караџића, 23. јул 2008, "Политика"

Радован Други

РТС Ја сам га једном поздравио. Мислио сам да је Хаџиманов, онда сам рекао, опростите по грешио сам.

РТС, неименовани комшија који је Радована Караџића познавао као Драгана Давида Дабића, 23. јул 2008

Радован Други

РТС Није трошио пуно пара. Куповао је само за данас, али је увек узимао балон воде од пет литара. Тако смо га сви и запамтили.

РТС, власница продавнице где је Радован Караџић куповао "хлеб, јогурт, воће и поврће", 23. јул 2008

Анатемисање за почетнике

Томислав Николић Свима који су учествовали у хапшењу Караџића поручујем да је Божја казна понекад сурова. Ја бих се плашио Бога.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 23. јул 2008, "Курир"

 Приче из (безбедносне) Непричаве

Ивица Дачић Хапшење Радована Караџића је део примопредаје власти. Ниједан припадник МУП-а није учествовао у откривању нити хапшењу Караџића, већ су то учиниле безбедносне службе.

Ивица Дачић, као министар унутрашњих послова, 22. јул 2008, "Танјуг"

 Приче из (безбедносне) Непричаве

Владимир Вукчевић Акција је изведена успешно, уз најмањи безбедносни ризик, водило се рачуна о безбедности припадника МУП-а – пардон, не припадника МУП-а већ свих служби које су учествовале, лапсус.

Владимир Вукчевић, тужилац за ратне злочине, конференција за новинаре, о хапшењу Радована Караџића, 22. јул 2008, "Б92"

Црни Радован и бела ЕУ

Велимир Илић Изузетно сам изненађен хапшењем Радована Караџића, али то хапшење за Србију представља корак ближе ЕУ.

Велимир Илић, председник НС-а, на хапшење Радована Караџића, 22. јул 2008, "Танјуг"

Радован Други

Горан Којић Био је нешто између Фројда и боема из Скадарлије.

Горан Којић, уредник часописа "Здрав живот", у коме је текстове објављивао Радован Караџић, 22. јул 2008, РТС

Радован Други

Изјаве.нет Онда сам му рекао: 'Давиде, Схевенинген је једно супер место, које морате обавезно да посетите. Он је пун хотела, плажа, стварно једно предивно место на Земљи.' Он је само слегнуо раменима и рекао: 'Па, да, ОК, важи'.

Зоран Павловић, аутор сајта Радована Караџића, 22. јул 2008, "Б92"

Паметна кућа

Томислав Николић Поступак Славице Ђукић-Дејановић је нецивилизацијски, ми заиста нисмо њени пацијенти па да може да изриче шта год и кад год хоће.

Томислав Николић, као шеф посланичке групе СРС, после прекида седнице Парламента на две недеље, 22. јул 2008, "Политика"

Супер Ивица

Велимир Илић Дачића мора да чува 1.000 људи јер он је капитал ове земље. Такав се не рађа у 1.000 година. Он је осетљив дечко и морају га чувати и кад му се гуза озноји да га не убије промаја или клима.

Велимир Илић, председник НС-а, 21. јул 2008, "Глас јавности"

Супер Ивица

Ивица Дачић Нећу да се мешам у рад полицијских органа, обавештен сам да је неко телефоном упућивао претње и да је та особа ухапшена.

Ивица Дачић, заменик председника Владе и министар полиције, о хапшењу особе која му је претила смрћу, 20. јул 2008, "Глас јавности"

Супер Ивица

Александар Вучић Каква је то игрица ако Ивица каже: Извините, ја са вама не могу у коалицију, идем на изборе, а онда у ТВ емисији опет каже, извините хоћу да идем са ЛДП-ом? Супер му је та игрица, само што ће на тај начин своју странку да сведе на два одсто. Тако се играо и Вук Драшковић и видите како је прошао.

Александар Вучић, генерални секретар СРС-а, 18. јул 2008, франкфуртске "Вести"

Црни Радован и бела ЕУ

Драган Марковић Палма Хашки трибунал треба затворити, јер је од почетка свог рада имао двоструке аршине. Па колико више Срба треба да изручимо? Преостала три бегунца [Караџић, Младић и Хаџић] нису у Србији, a ако неко из Хашког трибунала зна где се налазе, нека их ухвати!

Драган Марковић Палма, председник ЈС-а, 04. јул 2008, франкфуртске "Вести"