(Само)убиство мисијом коју поштујемо

Оливер Ивановић Став Владе је непромењен – мисије УНМИК-а и КФОР-а могу бити замењене само одлуком Савета безбедности УН који их је и поставио. Све друго је нелегално. Мисију шаље Европска унија коју ми поштујемо и која је наш циљ, али она нема право нити овлашћење да једнострано промени састав међународне мисије на Косову.

Оливер Ивановић, државни секретар у Министарству за КиМ, 04. октобар 2008, "Б92"

(Само)убиство мисијом коју поштујемо

Слободан Самарџић Премијер Цветковић још у августу изјавио да влада треба да сарађује у споровођењу Еулекса и већ тада је било јасно да постоје контакти Владе са САД или неким другим међународним факторима. Због тога они избегавају да у резолуцију ставе Еулекс као тему. Избегавају, зато што се укључују у ту акцију и то је самоубиствени потез државе да сама себи одузима територију.

Слободан Самарџић, бивши министар за КиМ, 04. октобар 2008, "Б92"

Мило ће нам опростити што је признао Косово (ако будемо за најбоље односе)

Мило Ђукановић Трагично... трагикомично је понављати 'Косово је Србија' у ситуацији у којој председник Србије не може да стане на тле Косова. Та прича шта ко од нас носи у души – носим и ја у души многе делове свијета, али ми не пада на памет да су то делови Црне Горе. Немојте да одавде увијек према Србији упућујемо најретроградније покличе. Има тамо већ довољно ретроградног национализма.

Мило Ђукановић, премијер Црне Горе, у парламенту, 04. октобар 2008, "Танјуг/Вијести"

Мило ће нам опростити што је признао Косово (ако будемо за најбоље односе)

Мило Ђукановић Нема никаквих обавеза [да се призна Косово], ни мојих лично ни државних, а наводне притиске из ЕУ бих назвао легитимним очекивањима да следимо њихова политичка опредељења. Ако је било отвореног притиска на Црну Гору, то је од председника Србије, али ја га ипак доживљавам као покушај политичког партнера и пријатеља да добије подршку за нешто што су његови политички интереси. Ја то никада ни од кога не бих тражио и озбиљан државник нема на то право.

Мило Ђукановић, премијер Црне Горе, у парламенту, 04. октобар 2008, "Вечерње новости"

Мило ће нам опростити што је признао Косово (ако будемо за најбоље односе)

Борис Тадић Србија и ја као председник имамо политичку вољу за најбоље односе са Црном Гором. Србија је стратешки фактор на Балкану и наша обавеза је допринос стабилност.

Борис Тадић, председник Србије, у Берлину, одбијајући да детаљније говори о "активностима Црне Горе везаним за признање Косова", 04. октобар 2008, "Танјуг"

Горски Интернет (из доба Хитлера)

Милан Роћен Независност Косова подржавају најјаче државе које чине 60 одсто свјетског GDP [бруто друштвеног дохотка].

Милан Роћен, министар иностраних послова Црне Горе, у парламенту Црне Горе, 04. октобар 2008, "Вијести"

Горски Интернет (из доба Хитлера)

Драган Шоћ Власт одустаје од принципа којих су се држали њихови преци, који нијесу знали за GDP, али су чували част. Када је већина земаља које су тада имале највећи GDP сматрала да је Црна Гора само Отомански вилајет, наши преци су одлучили да то не прихвате. Они нијесу знали за Интернет, али су имали принципе. Да су се држали GDP ко зна како бисмо се ми сад звали.

Драган Шоћ, посланик Народне странке Црне Горе, у парламенту Црне Горе, 04. октобар 2008, "Вијести"

Горски Интернет (из доба Хитлера)

Ранко Кадић Вријеме је да се цитира 'Горски вијенац': Када су неког човјека питали, ко му извади око, рече да му је брат то учинио, па је зато рана тако дубока... Његош нас гледа и чуди се шта му чине Црногорци и то због чега.

Ранко Кадић, председник Демократске српске странке, у парламенту Црне Горе, 04. октобар 2008, "Вијести"

Горски Интернет (из доба Хитлера)

Миодраг Вуковић Колеге из опозиције причом о Косову заснивају програм на емоцијама, а не аргументима. Када су Адолфа Хитлера питали како је освојио власт у Њемачкој, рекао је да је програм засновао на емоцијама. Никад чињенице нијесу побиједиле програм емоција.

Миодраг Вуковић, шеф посланичког клуба ДПС-а Црне Горе, у парламенту Црне Горе, 04. октобар 2008, "Вијести"

Посланичка кутија

Томислав Николић Ја сам за пет дана постајем члан нове странке, док њих кроз пет дана више неће бити.

Томислав Николић, шеф посланичког клуба "Напред Србијо", 04. октобар 2008, "Блиц"

Посланичка кутија

Томислав Николић Постоје проблеми у комуникацији с њихове стране. Упутио сам позив на разговор Војиславу Коштуници, а са Велимиром Илићем сам причао. Вероватно чекају да виде да ли смо енглески шпијуни.

Томислав Николић, шеф посланичког клуба "Напред Србијо", 04. октобар 2008, "Блиц"

Лудило од слабости

Млађан Динкић Највећи проблем за власт у овом тренутку је слаба опозиција – која због слабости блокира рад Скупштине.

Млађан Динкић, као председник Г17+, 04. октобар 2008, "Б92"

(Само)убиство мисијом коју поштујемо

Камерон Мантер Добили смо уверавања министра иностраних послова Вука Јеремића, који се састао са Кондолизом Рајс и са мном, да ће омогућити да Еулекс буде на целој територији Косова. И држимо га за реч.

Камерон Мантер, амбасадор САД у Београду, 03. октобар 2008, "Б92"

Лудило од слабости

Сузана Грубјешић Можда би сада требало прибећи и другим начинима кажњавања које омогућује Пословник јер седнице се претварају у јако ружну фарсу и није чудо што грађани већ причају да у парламенту седе лудаци.

Сузана Грубјешић, шеф посланичког клуба Г17+, 03. октобар 2008, "Танјуг"

 Равно до НАТО-а

Драган Шутановац Чак и Русија има са НАТО-ом потписан сличан акт.

Драган Шутановац, министар одбране, о потписаном Споразуму о безбедности информација са НАТО-ом, 02. октобар 2008, "Прес"

 Равно до НАТО-а

Андреја Младеновић Амерички амбасадор у НАТО-у Курт Волкер изјавио је да је за Американце веома важно да Косово што пре постане члан НАТО-а. Најмање што би свака озбиљна држава требало да учини у тренутку када јој се доводе у питање територијални интегритет и суверенитет јесте да одложи потписивање споразума и тиме покаже да неће одустати од борбе за очување својих државних и националних интереса.

Андреја Младеновић, портпарол ДСС-а, о потписаном Споразуму о безбедности информација са НАТО-ом, 02. октобар 2008, "Прес"

С пензионерима у 31. век

Јован Кркобабић Ванредно повећање пензија од 10 одсто, као ни усклађивање пензија на 70 одсто од просечне зараде у Србији, најављено за идућу годину, неће угрозити макроекономску стабилност земље.

Јован Кркобабић, потпредседник Владе, 02. октобар 2008, "Курир"

Љуљај их грубо

Љиљана Смајловић Ја не мислим да је ово лична ствар госпође Соње Лихт [председнице УО Политике]. Ја мислим да је ово политика Владе председника Демократске странке.

Љиљана Смајловић, смењена главна уредница "Политике", 02. октобар 2008, "BBC"

Шта нисам хтео да кажем

Борис Тадић Ниједног тренутка не предлажем друга решења, нити предлажем питање поделе Косова. То питање дискутују интелектуалци у Србији и у међународној јавности, и то јесте једна од опција која је свих ових година била наглашавана када је у питању будући статус Косова.

Борис Тадић, председник Србије и ДС-а, 01. октобар 2008, "Б92"

Виза по глави

Весна Пешић Што да не иду [косовски Срби] у Приштину по визе, шта је проблем? [...] Треба и да похвалимо ако се поправља стање, макар минимално – ако су рекли да иду у Приштину по визе, што је до скора било незамисливо, значи стање се поправља...

Весна Пешић, председница Политичког савета ЛДП-а, 01. октобар 2008, "Да Можда Не" РТС-а

Виза по глави

Душан Пророковић Знате како иду? Жртвују главу!

Душан Пророковић, бивши државни секретар у Министарству за КиМ, 01. октобар 2008, "Да Можда Не" РТС-а

Немој лажну аферу да ми даш

Млађан Динкић С политичке сцене ме неће отерати фабриковане афере. Отићи ћу када то сам будем хтео. Фабриковањем лажних афера покушавају да ми науде, да ме отерају из политике, али, у суштини, немоћни су, не могу ми ништа, све ово ћу напустити онда кад ја то будем хтео.

Млађан Динкић, потпредседник Владе и министар економије, за "Статус", 01. октобар 2008, "Прес"

Немој лажну аферу да ми даш

Млађан Динкић Највише су ме нападали такозвани пријатељи, а онда су радикали само рециклирали њихове нападе. Свесно или несвесно, главни креатор мог блаћења био је Божидар Ђелић. Мени је страшно жао због тога, али прегрмео сам то одавно, идемо даље. Сада имам коректну сарадњу са Ђелићем, али се не дружимо.

Млађан Динкић, потпредседник Владе и министар економије, за "Статус", 01. октобар 2008, "Прес"

Немој лажну аферу да ми даш

Млађан Динкић Коштуници се није допала идеја да буде кандидат за председника државе. Више пута смо ишли да га буквално молимо. То је ишло дотле да је недељу дана пред званично истицање кандидатуре Зоран мени послао изасланика с поруком: 'У случају да Коштуница не прихвати, ти ћеш морати да се кандидујеш.' Нисам имао никакве дилеме: био сам готово непознат, млад, без икаквих шанси да уопште улазим у такву трку. Почео сам још жешће да лобирам за Коштуницу.

Млађан Динкић, потпредседник Владе и министар економије, о септембарским изборима 2000. године, за "Статус", 01. октобар 2008, "Прес"

Част без чести

Јусуф Каламперовић Драган Џајић је легенда југословенског фудбала, човек коме се цела некадашња држава дивила и нама је част што је он затражио држављанство Црне Горе и што смо му га дали. Имали смо у виду да он од 1985. године има кућу у Милочеру, да је битан део свог времена проводио у Црној Гори, као и да је његова супруга Бранка Црногорка. Сигурни смо да ће давање држављанства Џајићу допринети афирмацији наше Црне Горе.

Јусуф Каламперовић, министар полиције Црне Горе, 30. септембар 2008, "Прес"

Част без чести

Јусуф Каламперовић Не верујем да ће се то догодити. Неће Драган нигде. Ту је он, у Београду.

Јусуф Каламперовић, министар полиције Црне Горе, на питање "како ће држава Црна Гора реаговати у случају да се Џајић не одазове позиву суда у Србији и да за њим буде расписана потерница", 30. септембар 2008, "Прес"

Претварање тајкуна у предузетнике (и обратно)

Војислав Коштуница Садашња владајућа коалиција формирана је уз посредовање тајкуна и страних амбасада, што је мешање у унутрашње ствари Србије невиђено у новијој српској историји. Као премијер био сам у контакту с привредницима, а по одласку с тог места нисам ставио тачку на те контакте. Али, не бих допустио да на формирање владе утиче неко ко није позван да то чини.

Војислав Коштуница, председник ДСС-а, конференција за новинаре, 30. септембар 2008, "Прес"

Претварање тајкуна у предузетнике (и обратно)

Војислав Коштуница Дуг је списак и залудно је да вам наводим имена, јер се не ради ни о чему нерегуларном, а ово је потпуно нерегуларно да се новцем и уз посредовање амбасада формира влада.

Војислав Коштуница, председник ДСС-а, на инсистирање новинара да директно одговори да ли се виђао са Мирославом Мишковићем или Миланом Беком, 30. септембар 2008, "Прес"

Посланичка кутија

Томислав Николић Један посланик ми каже: 'Сад је много добро шефе. Раније, док сам продавао на кутијама, кад дођем кући, жена ујутру каже деци: Лупајте вратима да иде да продаје што раније. Сад као посланик кад легнем да спавам, жена каже: Тишина, тата посланик спава.' [То је посланик СРС-а] Сулејман Спахо.

Томислав Николић, шеф посланичког клуба "Напред Србијо", 30. септембар 2008, "Курир"

Урокљиво слушање

Томислав Николић Ти, Гордана, више нећеш имати на чијем рамену да плачеш због изневерених – када те притисну изневерене љубавнице или оне које то нису ни постале.

Томислав Николић, шеф посланичког клуба "Напред Србијо, Гордани Поп-Лазић из СРС-а, у Скупштини Србије, 30. септембар 2008, "Глас јавности"

Урокљиво слушање

Наташа Јовановић Срам те било, жена удовица, ђубре једно!

Наташа Јовановић, са места потпредседника Скупштине, Томиславу Николићу, 30. септембар 2008, "Глас јавности"

Урокљиво слушање

Томислав Николић Нисам мислио да Гордана има љубавнице, него – нечије љубавнице.

Томислав Николић, шеф посланичког клуба "Напред Србијо, о Гордани Поп-Лазић из СРС-а, у Скупштини Србије, 30. септембар 2008, "Глас јавности"

Урокљиво слушање

Гордана Поп-Лазић Немам љубавнике, удовица сам и свом мужу сам била верна 30 година. Господине Николићу, ја нећу да причам колико сте пута ви на мом рамену плакали због многих проблема које сте имали са својим љубавницама и због своје супруге.

Гордана Поп-Лазић, потпредседница СРС-а, Томиславу Николићу, у Скупштини Србије, 30. септембар 2008, "Глас јавности"

Урокљиво слушање

Томислав Николић Да једну ствар рашчистимо: ви сте веома школована жена, госпођо Поп-Лазић. Нисам уопште рекао то на шта сте ви реаговали: Молим вас пазите ви шта слушате. Дакле, ја сам веома јасно рекао - да вам је веома тешко што ће вам сад командовати нечије љубавнице или остварене или неостварене.

Томислав Николић, шеф посланичког клуба "Напред Србијо, Гордани Поп-Лазић из СРС-а, у Скупштини Србије, 30. септембар 2008, "Глас јавности"

Лудило од слабости

Влајко Сенић Морам да кажем да парламент у Србији полако добија оно место које заслужује.

Влајко Сенић, заменик шефа посланичког клуба Г17, "Упитник", 30. септембар 2008, РТС

С пензионерима у 31. век

Жарко Обрадовић Повећање плата просветних радника мора бити у складу с реалним економским могућностима државе. Због пројеката који су за државу фантастично важни као што су инфраструктурни пројекти, пројекат Фијата и повећање пензија, ми смо дужни да водимо рачуна о сваком динару.

Жарко Обрадовић, министар просвете, 30. септембар 2008, "Бета"

Кампања око света за 11 дана

Велимир Илић Ми смо на председничке изборе ишли сопственим средствима (у последњој кампањи прешао сам сопственим аутомобилом 63.000 километара за 11 дана, и плаћао сам гориво, пиће, храну)... Знате како, ја сам сабирао трошкове у кампањама од 1995. па на овамо. И могу да кажем да је приватних донација код нас било негде око садашњих стотинак хиљада евра. За све ове године. Све сам сабирао и – никоме не дугујем ништа.

Велимир Илић, као председник НС-а, 30. септембар 2008, "Политика"

 Равно до НАТО-а

Кармен Ромеро Србија се све више приближава НАТО.

Кармен Ромеро, шеф одељења за медије у Одсеку за јавну дипломатију НАТО, о потписаном Споразуму о безбедности информација са НАТО-ом, 29. септембар 2008, "Студио Б"

Шта нисам хтео да кажем

Борис Тадић Спреман сам да размишљам и о тој опцији [поделе Косова], ако претходно исцрпемо све опције. Ако исцрпемо све опције, а има их доста и можемо да пронађемо решење унутар појма суштинске аутономије, онда можемо да пређемо и на ту опцију. Ја се надам да ћемо пронаћи решење унутар ових првих опција суштинске аутономије.

Борис Тадић, председник Србије и ДС-а, 29. септембар 2008, "Интервју" РТС-а

Урокљиво слушање

Зоран Красић У згради Народне скупштине родило се нешто. То је резултат политичке перверзије, у тој љубави појави се НАПРД и НАПРДЊАЧКА групација.

Зоран Красић, посланик СРС-а, 29. септембар 2008, РТС

Љуљај их грубо

Борис Тадић Политику коначно имамо и не љуља нам се политика. А дневни лист 'Политика'...

Борис Тадић, председник Србије, 29. септембар 2008, "Интервју" РТС-а

Љуљај их грубо

Борис Тадић У Немачкој добијам награду, не знам за шта је награда – искрен да будем, нисам до краја прочитао за шта јe добијам, вероватно за посао који обављам.

Борис Тадић, председник Србије, о награди "Квадрига", 29. септембар 2008, "Интервју" РТС-а

Посланичка кутија

Зоран Красић Тадић се надао да ће Николић бити каменчић у ципели Српске радикалне странке. Каменчић има да порасте и да удави Бориса Тадића.

Зоран Красић, посланик СРС-а, 28. септембар 2008, "Бета"

Љуљај их грубо

Здравко Понош То што ме је Слободан Милошевић одликовао не значи да бих и ја њега.

Здравко Понош, начелник Генералштаба, 28. септембар 2008, "Прес"