Корони хвала, она нас је одржала!

Волфганг Шојбле У кризи је отпор променама мањи. Сад можемо довршити пројекат привредне и финансијске уније, што досад нисмо успели.

Волфганг Шојбле, председник немачке Скупштине, „Ноје вестфелише“

Истрага цркве

Мило Ђукановић На нама је задатак да победимо нама супротстављену политичку понуду, па макар у свом саставу имале цркву. Дакле, завршићемо и тај посао тако како смо наумили, победићемо на овим изборима, наставићемо да Црну Гору водимо путем даљег европског развоја, имплементираћемо Закон о слободи вероисповести.

Мило Ђукановић, председник Црне Горе и председник ДПС-а, гостујући на ТВ „Пљевља“, „Новости“

Историја, они и ми

Љубомир Симовић „Вучић ме је“ – каже [Горан] Весић – „замолио да не мењамо име Сарајевске улице“. Кад смо сазнали за ту божанску одлуку, требало је да нам падне камен са срца. Питате ме шта је најпогубније. Најпогубније је то што ништа, па ни име једне улице, не зависи ни од историје, ни од културе, ни од државних или градских инстритуција, ни од стручњака, ни од грађана, него од Вучићеве ‘молбе’ и Весићеве ‘милости’. Најпогубније је то што је Вучић институција. И што је Весић институција.

Љубомир Симовић, академик САНУ, у интервјуу за НИН, „nova.rs“

Нарцизам великих разлика

Љубомир Симовић Пре свега, ово је власт једног човека. Ауторитарна власт. Ми смо ауторитарну власт имали и раније, у Титово време, али су разлике међу њима толико велике – толико велике на штету овог што имамо данас.

Љубомир Симовић, књижевник и академик САНУ, о Александру Вучићу, у интервјуу за НИН, „nova.rs“

Сви Шешељеви исписници

Љубомир Симовић Управо ових дана Вучић је поредећи се с Титом пресудио у своју корист. Рекао је да „још од Берлинског конгреса наша земља није била успешнија“. Неће он надмашити само Тита, него и Европу и Америку. Зар он није већ изјавио да су наше болнице, у односу на болнице у Европи и Америци, „као свемирски бродови“? А не треба заборавити да је и Тома Николић у своје време скромно изјавио: „Био сам најбољи и једини демократски председник Србије у новијој историји“. Како год да окренете, све је видљивији њихов радикалски ДНК.

Љубомир Симовић, академик САНУ, у интервјуу за НИН, „nova.rs“

Ердоган узео, Вучић дао

Александар Вучић Ово ће бити нова Света Софија. Немамо више цркву Свету Софију, али имамо Храм Светог Саве.

Александар Вучић, председник Србије, обилазећи с патријархом Иринејом радове на унутрашњем уређењу Храма Светог Саве, РТС

(Про)суди да ти не буде суђено

Горан Марковић Када си већ, с правом великог уметника, преузео одговорност да судиш шта је лепо а шта није, важно је да објасниш зашто је један значајни вајар, члан твог жирија, у знак протеста отишао из ваше дружине и како је пресуду о наказној скаламерији која ће заувек ружити Београд донео Никола Селаковић, чија је једина квалификација то што је Вучићев роб. [...] Није ми јасно како се ниси згрозио над том гомилом бесмислено изливеног гвожђа у висини од 23 метра (?!) и зашто и сам ниси побегао из жирија који ће ту хрпу неукуса довући до бивше железничке станице.

Горан Марковић, филмски режисер, у отвореном писму Емиру Кустурици о постављању скулптуре Стефана Немање на Савском тргу, „nova.rs“

Истеривач (не)правде

Горан Весић Срамота је што нисмо за све ове векове подигли споменик Стефану Немањи, али дошло је време да се и та неправда исправи.

Горан Весић, заменик градоначелника Београда, о постављању скулптуре висине 23 метра на Савском тргу, према НИН-у